Ankilozan spondilit hastalarında adipoz doku ve inflamasyon ile ilişkisi
Relationship between adipoz tissue and inflammation in ankylosing spondylitis patients
- Tez No: 224914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MESUT ONAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Romatoloji, Biochemistry, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Leptin, Visfatin, Ankylosing Spondylitis, Leptin, Visfatin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada Ankilozan Spondilit hastalarında serum leptin ve visfatin düzeylerindeki değişiklikleri ve bunların hastalık aktivitesi, eşlik eden osteoporoz ve beden kitle indeksi ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. 52 Ankilozan Spondilit hastası ile yaş ve cins olarak eşleştirilmiş 36 sağlıklı kontrol grubunun serum leptin, visfatin, TNF alfa, ESH, CRP düzeyleri ile BMI'ları belirlendi. Hastalar BASDAI'ye göre aktif ve inaktif olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hasta ve kontrol grubunun inflamasyon parametreleri olarak ESH, CRP ve TNF alfa düzeyleri belirlendi. TNF alfa düzeyinin hastalık aktivite indeksleri ile anlamlı derecede korole olduğu ve hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu ancak leptin ve visfatin düzeyleri açısından iki grup arasında fark olmadığı görüldü. TNF alfa düzeyi aktif hastalarda inaktif hastalara göre anlamlı derecede yüksek saptandı ancak iki grup arasında leptin ve visfatin düzeyleri açısından anlamlı fark yoktu. Leptin düzeyi sadece BMI ile korelasyon gösterdi. AS hastaları ile sağlıklı kontrol grubu arasında beden kitle indeksleri açısından anlamlı fark yoktu. Bizim sonuçlarımız AS hastalarında leptin ve visfatin seviyelerinin inflamasyon ile açıkça ilişkili olmadığını sadece BMI ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
We aimed in this study to determine changes of plasma leptin and visfatin levels and their relevance with disease activity, accompanying osteoporosis and body mass index in Ankylosing Spondylitis patients. We measured plasma leptin, visfatin TNF alpha, ESR, CRP levels and BMI of 52 Ankylosing Spondylitis patients and 36 age and sex-matched healty control subjects. Patients divided in two groups according to BASDAI as active or inactive disease. We measured ESR, CRP and TNF alpha levels as inflammation parameters of both patients and healty subjects. We observed that TNF alpha level were significantly corolated with disease activity indexes and higher in AS patients than controls but no difference between two groups for both leptin and visfatin level. TNF alpha level was determined higher in active patients than inactive patients but no difference between two groups for both leptin and visfatin level. Leptin level was only correlate with BMI in both AS and controls. There was no difference between AS and controls for BMI. Our results show that leptin and visfatin level are not clearly related with inflammation in AS patients and only related with BMI.