Eğitilebilir zihinsel engelliler, özel sınıflar ve kaynaştırma eğitimi gören öğrencilerde fiziksel uygunluğun değerlendirilmesi
The evaluation physical fitness on education able mental retarded, private class and inclusion students
  1. Tez No: 224925
  2. Yazar: NABİLE BERKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLKER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mental Retardation, Inclusion, Physical Fitness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalısma, egitilebilir zihinsel engelliler, kaynastırma ve özel sınıf ögrencilerinin fiziksel uygunluk düzeylerinin degerlendirilmesi amacıyla planlanmıstır. Çalısma aynı zamanda karsılastırma yapmak amacıyla aynı yas grubunda yer alan saglıklı ögrencilere de uygulanmıstır. Çalısmaya 2005-2006 egitim ögretim yılında Eskisehir ilinde ögrenim görmekte olan 10-17 yas grubu ögrenciler dahil edilmistir. Arastırmaya 34 özel sınıf ögrencisi (21 Erkek-13 Kız), 35 kaynastırma ögrencisi (22 Erkek-12 Kız), 32 Egitim Uygulama Okulu ögrencisi (20 Erkek-12 Kız) ve 40 saglıklı ögrenci (18 Erkek-22 Kız) olmak üzere toplam 141 ögrenci (82 Erkek-59 Kız) katılmıstır. Ögrencilerin fiziksel uygunluklarını degerlendirmek amacıyla fiziksel uygunluk testleri uygulanmıstır. Uygulanan testler: vücut kitle indeksi, 20 m kosu, 16 m kosu, skinfold, kavrama kuvveti, otur-uzan, modifiye mekik, izometrik push up, modifiye apley testi olusturmaktadır. Bu testlere ek olarak sıçrama ve denge testleri de yapılmıs ve sonuçlar literatürle karsılastırılmıstır. Arastırmanın sonucunda, kaynastırma egitimi gören ögrencilerin fiziksel uygunluk düzeyinin aynı yas grubunda yer alan özel sınıf ve egitim uygulama okulu ögrencilerinin fiziksel uygunluk düzeyinden yüksek bulunmustur. Zihinsel engelli ögrencilerin, normal gelisim gösteren akranları ile normal sınıflarda egitim alması (kaynastırma egitimi) halinde fiziksel uygunluk düzeylerinin olumlu yönde gelisip artacagı düsünülmektedir. Arastırma kaynastırma egitiminin daha yaygın hale getirilmesi açısından önem tasımaktadır. Anahtar Kelimeler; Zihinsel Engelliler, Kaynastırma, Fiziksel Uygunluk.
Özet (Çeviri)
In this study, it?s aimed to evaluate physical fitness levels of education able mental retarded, inclusion and private class students. In this was also made healthy students who are same aged for making comparison. The study was aplied to the students who aged 10-17 and educating in Eskisehir in 2005-2006. There was participated on study 34 private class students (21 male- 13 female), 35 inclusion students (22 male -12 female), 32 training practical school students (20 male -12 female) and 40 healthy students (18 male -22 female). Physical fitness tests are applied to these students to evaluate their level of physical fitness. The tests are; BMI, 20 M Pacer T, 16 M Pacer, skinfold, dominant grip, sit and reach, modified curl up, push up, modified apley test. We also made jumping and balance tests and the results compared with literature. The result of study is the level of physical fitness on inclusion students? found higher than training practical school students and private class students? level. If the mental retarded students are educated with the peer healthy students in the same class (as inclusion education), It is thought that the level of their physical fitness will be progressed. The study is important for being prevalent the inclusion education. The study is important for being prevelent the inclusion education.