Manisa merkezde 2006 yılında izlemi tamamlanmış gebe fişlerinin nitel ve nicel değerlendirilmesi, izlemi yapan kişinin niteliğe etkisi
Qualitative and quantitative evaluation of the pregnancy cards follow-ups of which were completed in 2006 and effect of the person carrying out follow-ups on quality
- Tez No: 224950
- Danışmanlar: PROF. DR. GAZANFER AKSAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Gebe izlemi, nitelik puanı, ebe, Form 005, Pregnancy follow-up, quality point, midwife, Form 005
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, Manisa merkezde 2006 yılında gebelere ilişkin izlemlerin nicelik ve nitelik açısından yeterliliğini incelemek, gebe izlemlerinin değerlendirilmesinde standart bir nitelik ölçütü tanımlayarak nitelik düzeyini belirlemek, fişlerin doldurulma niteliğini etkileyen ebeye ilişkin özelliklerin etkisini incelemek amaçlanmıştır.Kesitsel tipte planlanan çalışmada 232 gebeye (?12.hafta ve ?32.hafta arasında izlemi yapılmış ve 2006 yılında izlemi tamamlanmış olan gebeler) ilişkin izlemler, 10 ölçütten oluşan Gebe İzlem Nitelik Puanı yönünden değerlendirildi.Analizde Ki-kare, Fisher'in Kesin Testi, Bağımsız Gruplarda t Testi ve Lojistik Regresyon kullanılmıştır. Test sonuçları %95 güven aralığında değerlendirilmiştir.İncelenen 232 fişteki ortalama gebe izlem sayısı 6.8±1.5 (en az 3, en çok 13 izlem)'tir. Gebelerin %45.3'ü altı ve daha az izlem almıştır. Yeterli gebe izlemi %81.0 olmasına karşın, uygun aralıklarla izleme %29.3'tür. Gebelere kontrol olarak en fazla kan basıncı (6.6±1.6) ve ağırlık ölçümü (6.5±1.7) yapılmıştır. Gebe izleme fişlerine göre genel doldurulma sıklığı %85.3, gebe izleminin niteliği değerlendiren ölçütlere göre ortalama doldurulma sıklığı %75.1'dir. İzlem fişlerinin nitelik ölçütleri açısından değerlendirilmesinde ortalama nitelik puanı 7.4±1.2 (en az 3.0, en çok 10.0), ortanca puan 8.0'dır.Fişlerin %50.4'ü ortalamanın üstünde (?7.4) yer aldığından ?nitelikli? olarak değerlendirilmiştir. Ebelerin doldurdukları fişlere göre nitelik değerlendirmesinde, hizmet verilen bölgesi kentsel yerleşimli olanların ortalama nitelik puanı, kırsal/gecekondu olanlarınkine göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca son bir yıl içerisinde sağlık sorunu nedeniyle görevden uzak kalanların ortalama nitelik puanı, kalmayanların ortalama nitelik puanına göre daha yüksek bulunmuştur.Ancak bu iki anlamlılık lojistik regresyon analizinde kanıtlanamamıştır, yani izlemi yapan ebenin izlem niteliğine etkisi yoktur. Gebelerden kentsel yerleşimli, 30 yaş ve üzeri, ilkokul ve üstü eğitimli, birden çok gebeliği olanların ortalama nitelik puanı referanslarına göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Yapılan Lojistik Regresyon Analizi'ne göre gebenin yaşı ve öğrenim durumu niteliği etkilemektedir. Gebe izlemlerinin değerlendirilmesinde standart bir yöntem olarak nitelik ölçütlerinin kullanılması bu konudaki farklı çalışmaların karşılaştırılması ve yorumunda ifade birliği sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, our aim was to investigate the qualitative and quantitative adequacy of the pregnancy follow-ups carried in Manisa Center in 2006, to determine the quality level by defining standard quality criteria for evaluating pregnancy follow-ups and to study effects of pregnancy characteristics that may have an effect on filling the cards.In the present cross-sectional study, follow-ups of 232 pregnant women (those whose follow ups were carried out between ?12th and ?32nd week and completed in 2006) were evaluated with regard to Pregnancy Follow-up Quality Point.In the analysis were used with Chi-square, Fisher?s Exact Test, Independent Samples t Test and Logistic Regression. 95% Confidence interval was used to evaluate the test results.In 232 cards evaluated, the average number of pregnancy follow-ups was 6.8±1.5 (minimum 3, maximum 13 follow-ups). 45.3% of the pregnant women had six or less follow-ups. Although the adequate follow-up was 81.0%, follow-ups at adequate intervals were 29.3%. The most carried out controls were blood pressure (6.6±1.6) and weight measurement (6.5±1.7).According to follow-up cards, general filling frequency was 85.3% and average filling frequency according to criteri evaluating the quality of the pregnancy follow-up was 75.1%. In evaluating follow-up cards with respect to quality criteria, the average quality point was 7.4±1.2 (minimum 3.0, maximum 10.0) and median point was 8.0.50.4% of the cards were rated as ?quality cards? as they were above average (?7.4). In evaluating quality of the follow-ups cards filled by midwives, the average quality point of urban midwives were significantly higher that those of rural midwives. Moreover, the average quality point of those kept away from work during the previous 1 year due to health problems were significantly higher than those of not.However, these two significances were not proven by logistic regression analysis which means that midwife carrying out the follow up had no effect. The average quality point of the pregnant women living in urban, at an age of 30 and above, having an educational background of primary school or higher level and having multiple pregnancies were significantly higher. Regression analysis revealed that age and educational level of the pregnant woman did not have any effect on the quality. Using quality criteria as standard criteria in evaluating pregnant follow-ups could provide a consensus in comparing and interpreting different studies on this subject.