Hepatosellüler karsinoma hücre motilitesinde PKB/Akt/mTOR sinyal yolağının önemi
Importance of PKB/Akt/mTOR signalling pathway in motility of hepatocelluler carcinoma cells
  1. Tez No: 224956
  2. Yazar: EMİNE ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler Karsinoma, PI3K/AKT/mTOR sinyal yolağı, hücre dışı matriks (ECM), integrin, Hepatocellular Carcinoma, PI3K/AKT/mTOR signalling pathway, extrasellular matrix, integrin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Karaciğer kanseri, bilinen kanser türleri içinde görülme sıklığı olarak beşinci, ölüm oranı olarak üçüncü sırada yer almaktadır. Oldukça agresif bir tümör olan ve karaciğer kanserlerinin %83' ünü oluşturan hepatosellüler karsinoma (HCC) karaciğer kanserleri arasında en önemli olanıdır. Çeşitli hücre tiplerinde başlıca proliferasyon, apoptoz ve otofaji yanıtlarında önemi bilinmekte olan PI3K/Akt/mTOR sinyal yolağının HCC' de görevli olduğu ve HCC gelişiminde çok önemli bir rol üstlendiği bilinmektedir. HCC hücrelerinde hücre motilitesinde PI3K sinyal yolağının önemi tam olarak bilinmemektedir.Çalışmamızda farklı aktif Akt seviyesine sahip olan üç HCC hücre hattı (Huh7, SNU449, MV) kullanılmıştır. Hücre hatlarında ECM bileşenleri varlığında PI3K'e özgül LY294002 inhibitörü kullanılarak hücre hareketliliklerine yara iyileşmesi ve/veya özel motilite/invazyon düzenekleri ile bakılmıştır. İntegrin ekspresyon profillerindeki değişiklikler RT-PCR yöntemi ile incelenmiştir.Kullanılan hücre hatlarında ECM bileşenlerinin hücre hareketliliğini arttırdığı gözlenirken LY294002' nin bu etkiyi engellediği tespit edilmiştir. Zamana ve kollajen I varlığına bağlı olarak beta4, alfa1, alfa2, alfa4 integrinlerin ekspresyon profillerinde değişikliklerin olduğu gözlenmiştir.Çalışmamızda HCC hücrelerinde kollajen I varlığında PI3K sinyal yolağının aktivasyonuna bağlı olarak integrin alfa 1 ekspresyonunda kollajen I uyarımlı hareketlilikte integrin alfa1 ekspresyonuna bağımlı etkisi olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Liver cancer is the fifth most frequent cancer and the third cause of tumor-related death in the world. Hepatocellular carcinoma (HCC) is a very agressive tumor . Its incidence is %83 among the liver cancers. PI3K/Akt/mTOR signalling pathway controls proliferation, apoptosis and autophagy of the cells. Moreover this pathway has a role in HCC occurance and development. Cells adhere the extracellular matrix (ECM) by their integrins and this adhesion stimulates PI3K/Akt/mTOR signalling pathway. The importance of PI3K signalling on cell motility in HCC cells has not been well established.In our experiments we used three different cell lines (Huh7, SNU449, MV) which have different activated Akt levels. We studied the effect of LY294002, which is the specific inhibitor of PI3K, on cell motility in the presence of ECM components. In order to examined the effect of LY294002 on cell motility, we used wound healing assay and motility/invasion chambers. Furthermore Reverse-Transcriptase polymerase chain reaction was performed to determine in three HCC cell lines.ECM components increase cell motility in these three cell lines. LY294002 has an opposite effect on cell motility. It has observed that expression profilles of beta 4, alfa 1, alfa 2 and alpha 4 integrins have changed as in time and presence of collagen I dependent manner.Our result indicate that the presence of collagen I might increase integrin alpha 1 expression by activating PI3K signalling pathway in HCC cell lines studied .