The influence of reduced vision, reduced plantar sensation and simulated muscle weakness on plantar pressure distribution
Azalmış görme duyusu, azalmış plantar duyu ve kas zayıfliğının plantar basınç dağılımı üzerine etkisi
  1. Tez No: 224955
  2. Yazar: EBRU KAYA MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ANGIN, DR. HANS SAVELBERG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Azalmış plantar duyu, azalmış görme, simüle edilmiş kas zayıflığı, diyabetik ayak, plantar basınç, Reduced plantar sensation, reduced vision, simulated muscle weakness, diabetic foot, plantar pressure
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Azalmış görme, azalmış plantar duyu ve kas zayıflığının plantar basınç dağılımı üzerindeki etkisini incelemektir. Bu faktörler sağlıklı olgularda ayrı olarak simüle edilmiştir.Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu 12'si erkek 8'i kadın olan, 20 ila 44 yaş aralığındaki 20 sağlıklı olgudan oluşmuştur. Olgular tercih ettikleri yürüme hızlarıyla beş farklı koşulda yürümüştür. İlk koşul, normal yürüyüş paterniyle yürüme idi. İkincisi her olgunun, kilosunun %40'ına eşit ağırlık içeren bir yelek giymesiyle gerçekleştirilen simüle edilmiş kas zayıflığı yürümesiydi. Üçüncü koşul, ayakların 12 dakika buza batırılmalarından sonraki azalmış plantar duyu yürümesiydi. Dördüncüsü, üstünde siyah alanlar bulunan düz camlı bir gözlük ile sağlanan azalmış görme idi. Beşinci yürüme koşulu ise buz, ağırlık yeleği ve gözlüğün kombinasyonuydu. Ayağın plantar yüzü arka ayak iki, orta ayak iki, metatarsal başlar üç (1, 2, 3-4-5) ve parmaklar üç (1, 2, 3-4-5) olmak üzere on farklı alana bölünmüştür.Bulgular: Azalmış plantar duyu koşulunda pik ilk, ikinci ve üçüncü metatarsal başların altında anlamlı olarak arttı. Bulanık görme koşulunda pik basınç ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci ayak parmaklarının altında anlamlı olarak arttı (p?0,05). Simüle edilmiş kas zayıflığı koşulunda pik basınç, medial ve lateral topuk, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci ayak parmaklarının altında ise anlamlı olarak arttı. Kombine koşulda pik basınç medial ve lateral orta ayak, ilk, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci metatarsal başların altında anlamlı olarak arttı.Sonuç: Azalmış plantar duyu simülasyonu tüm metatarsal başlarda; azalmış görme simülasyonu ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci ayak parmaklarında; kas zayıflığı simülasyonu ise topukta yüksek basınca yol açarken kombine koşul simülasyonu tüm metatarsal başlarda, lateral ve medial orta ayakta basıncı artırır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the influence of reduced vision, reduced plantar sensation and muscle weakness on plantar pressure distribution. These factors were seperately simulated on disease-free cases.Material and Methods: The study group consisted of 20 healthy subjects (12M- 8F) ranged in age from 20 to 44 years. Subjects walked in five different conditions with their preferred walking speed. First was normal condition walking in normal gait pattern. Second was simulated muscle weakness walking by wearing waistcoat contains 40% of subject?s body weight. Third was reduced plantar sensation walking after 12 minutes ice immersion approach. Fourth was reduced vision by a pair of plane eyeglasess covered by black dots. Fifth walking condition was combination of iced feet, weight vest, and glasses. Plantar surface of the foot divided into ten different areas as two areas for hindfoot, two areas for midfoot, three areas for MTHs (1, 2, 3-4-5) and three areas for toes (1, 2, 3-4-5).Results: The peak pressure under the first, second and third metatarsal head were significantly increased under reduced plantar sensibility. The peak pressures increased significantly under the second and the third to fifth toes under blured vision (p?0.05). The peak pressure under the medial and lateral heel, second, and third to fifth toes were significantly increased under simulated muscle weakness. The peak pressure under medial, lateral midfoot, first, second, and third to fifth metatarsal heads were significantly increased under combined condition.Conclusion: Reduced plantar sensation simulation results in high pressure under all metatarsal heads, reduced vision simulation results in high pressure under the second and the third to fifth toes, muscle weakness simulation results in high pressure under heel. However, combined condition simulation increase the pressure under all metarsal heads, lateral and medial midfoot.