Pseudomonas aeruginosa enfeksiyonu gelişiminde, etken-konak etkileşiminin karşılıklı kinetiği
Mutual kinetics of agent ? host relation in the development of pseudomonas aeruginosa infection
  1. Tez No: 224969
  2. Yazar: VAHİDE BAYRAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BASKIN, PROF. DR. İ. HAKKI BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, Quorum Sensing, subminimal konsantrasyonları, Pseudomonas aeruginosa, Quorum Sensing, subminimal inhibitory concentrations
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Biyotik ve abiyotik yüzeylere yerleşebilen ve fırsatçı bir patojen olan Pseudomonas aeruginosa; dünyada olduğu kadar ülkemizde de hastane infeksiyonlarının önemli bir kaynağıdır.Mikroorganizmaların kendi aralarında haberleşme sistemleri olan Çoğunluğu Algılama (ÇA; Quorum Sensing), virulans etkenlerinin üretiminin yeniden düzenlenmesinde de etkin olmaktadır. Bakteriler, hücre dışı sinyal molekülleri ile çalışan bu sistemleri lokal yoğunluklarını belirlemek amacı ile de kullanırlar.Konak (in vitro sistem) ve değişik antibiyotik konsantrasyonları (subminimal inhibitör konsatrasyonlar =sub-MİK) ile karşılaşmış Pseudomonas arasındaki ilişkinin tanımlanması sağaltımın planlanmasında önem kazanmaktadır.Günümüzde Pseudomonas enfeksiyonlarının sağaltımında antibakteriyeller yanı sıra, bakterinin genotipik ve fenotipik tiplendirilmesinin de büyük önemi olduğu düşünülmektedir.Bu çalışmada; minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK) belirlendikten sonra gentamisin, netilmisin ve amikasinin MİK ve sub-MİK konsantrasyonları ile karşılaşmış biri ÇA olumlu, diğeri ÇA olumsuz iki klinik Pseudomonas aeruginosa ve standart Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 (ÇA olumlu) suşlarının ÇA sistemleri, biyofilm oluşumu, alkalen proteaz, jelatinaz, oksidaz, katalaz üretimi, kinetikleri belirlenen zaman aralıklarında değerlendirilmiştir.Sonuç olarak Pseudomonas sağaltımında ÇA' nın yeni, olası ?sağaltım hedefleri? deki rolünün anlaşılmasında; ÇA olumlu ve ÇA olumsuz Pseudomonas aeruginosa suşları ile konak arasındaki ilişki, ÇA sistemlerinin patojenite üzerine olası etkileri, bu etkilerin zamanlamalarının saptanması gibi birçok etmenin yer aldığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pseudomonas aeruginosa is a human opportunistic pathogen that colonises biotic and abiotic surfaces and has been emerging as an important source of nosocomial infections in Turkiye as well as any other country in the world.It was shown that quorum sensing is an inter bacterial signalling system and is efficient on the regulation of virulence factors. These systems are efficient with extracellular signalling molecules and are used in order to detect the local concentration of bacteria.In planning the therapy it is getting necessary to identify the relationship between the host (in vitro system) and the Pseudomonas following the exposure of the decreasing concentrations of antibiotics (subminimal inhibitory concentrations = sub-MICs).Today it is thought that the therapy of Pseudomonas infections can not be realized only by the antibacterials but the genotyping and phenotyping are the main stones of this multifactorial therapy.In this study, following the determinations of minimum inhibitor concentrations (MICs) of gentamicin, netilmicin and amikacin; biofilm formation, alkalene protease, gelatinase, catalase productions of the two clinically isolated Pseudomonas aeruginosa (one is QS positive / one is QS negative) and standard ATCC 27853 strains (QS positive), that were exposed to MIC and sub-MICs of these antibiotics, were determined in identified time intervals.As a result, it is suggested that factors like the relation between QS positive / QS negative Pseudomonas aeruginosa strains with the host and the possible effect of QS systems on pathogenicity may play important roles in understanding the effect of QS in the new, possible therapeutic targets.