Kraniotomi sonrası gelişen enfeksiyon tanısında Prokalsitoninin C-Reaktif proteinle karşılaştırılması
Comparing Procalcitonin to C-Reactive protein in Diagnosis of Craniotomi Associated Infection.
  1. Tez No: 224986
  2. Yazar: RIDVAN AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN TUNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: C-Reaktif Protein, Enfeksiyon, Prokalsitonin, Kranitomi, C-Reactive protein, Infection, Procalcitonin, Craniotomi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Prokalsitonin 116 aminoasitlik bir glikopeptit olup kalsitonin hormonunun prekürsörüdür. Son yıllarda prokalsitonin bakteriyel enfeksiyonlara spesifik, viral enfeksiyonlar ve sistemik inflamatuar cevap sendromundan etkilenmeyen yeni bir enfeksiyon göstergesi olma özelliği ile daha çok dikkat çekmektedir. Biz çalışmamızda beyin cerrahisinin prokalsitonin düzeylerine etkisini ve prokalsitoninin beyin cerrahisinin yaratmış olduğu inflamatuar reaksiyonla, postoperatif gelişen enfeksiyonu ayırt etmesini araştırdık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Mayıs 2007-Aralık 2007 tarihleri arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisinde intrakranial tümörü olan 44 hastada yapılmıştır. Preoperatif 1 ve postoperatif 4 gün boyunca prokalsitonin, beyaz küre sayısı, C-reaktif protein ve ateş değerlerindeki değişimler incelenmiştir. Veriler SPSS 15,0 programında analiz edilmiştir.Bulgular: Çalışmaya alınan enfeksiyon gelişen hastaların tümünde PKT değerleri 0,1 ng/ml'nin üzerinde bulunmuştur. Elde ettiğimiz sonuçlar ışığında postoperatif 2. ve 3. günde 0,1 ng/ml üzerinde PKT değeri olan hastaların postoperatif enfeksiyon açısından daha dikkatli monitorize edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Çalışmamızda CRP enfeksiyon gelişen hastaların büyük kısmında, enfeksiyon gelişmeyen hastalardakine benzer bir kinetik izlemiştir. Enfeksiyon gelişen ve gelişmeyen tüm hastalarda CRP değerleri normalin üstündedir (CRP>5 ng/ml). Bu da CRP'nin postop enfeksiyonları takip açısından önemli bir parametre olarak kullanılmayacağını gösterir.Sonuç:Prokalsitoninin cerrahinin yaratmış olduğu inflamatuar yanıttan etkilenmemesi, rutinde kullanılan diğer parametrelere göre enfeksiyona çok daha hızlı cevap vermesi ile mevcut enfeksiyon parametrelerinden üstün olduğu söylenebilir. Gelecekte daha fazla hasta sayısı ve farklı operasyon türlerini de içeren gruplarla yapılacak çalışmaların sonuçlarıyla prokalsitoninin beyin cerrahi sonrası sistemik komplikasyonları takipte ciddi ve güvenli bir parametre olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Procalcitonin is a glicopeptide of 116 amino acid and precursor of calcitonin hormone. At the present day procalcitonin take attention because of being specific to bacterial infection and also is a new indicator for infection which do not affected from viral infection and Systemic Inflamatuar Response Syndrome. The objective of this study was to show the effect of neurosurgical procedures to procalcitonin levels and to distinguish neurosurgical procedure inflammatory reaction from postsurgical associated infection.Materials and methods: We carried out our study in Çukurova University Neurosurgery department between May 2007- December 2007. Total number of 44 intracranial tumor existing patients carried out in the study. One day preoperative and four days postoperative values of procalcitonin, white blood cell, C-reactive protein and fever were investigated. Results were analyzed in SPSS 15.0 program.Results In all infection developing patients of the study procalsitonin levels found over 0.1 ng/ml. According to our results patients with a higher of 0.1 ng/ml procalsitonin values in postoperative second and third need attention to followed carefully for postoperative infection. In our study crp exposed a similar kinetic activity in infection developing and infection free patients. We exposed high levels of crp (CRP>5 ng/ml) in both groups. This predicate that crp can not be used in the following of postoperative infection.Conclusion: We may suggest procalcitonin is superior to other existing infection parameters because of not effecting from surgical associated inflamatuar response and a quicker response to routine used other parameters. We suggest that procalcitonin will be a safe and serious parameter in following neurosurgical associated systemic complications by results of new studies which includes more patients and different surgical procedures.