Erişkinlerin humerus alt uç eklemi ilgilendiren parçalı kırıklarında cerrahi tedavi sonuçları
The results of surgical treament for distal humerus fractures with articular involvements in adults
  1. Tez No: 224988
  2. Yazar: ÖNDER BELLUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Humerus distal uç kırıları, internal tespit, Distal Humerus Fractures, internal fixation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Erişkinlerin Humerus Alt Uç Eklemi İlgilendiren Parçalı Kırıklarında Cerrahi Tedavi SonuçlarıAmaç: Humerus alt uç kırıkları eklemi ilgilendiren ve genellikle yer değiştiren kırıklar olması nedeniyle cerrahi tedavi gerektirir. Bu çalışmada humerus alt uç eklemi ilgilendiren parçalı kırıklı hastalara uyguladığımız cerrahi tedavinin sonuçları ve fonksiyonel sonuçlara etki eden faktörler değerlendirildi.Gereç ve Yöntem: 1997- 2008 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında humerus alt uç eklemi ilgilendiren parçalı kırık tanısıyla cerrahi tedavi edilen erişkin 28 hastanın 29 kırığı retrospektif olarak incelendi. Hastalarımızın 17(% 61)'si erkek, 11(% 39)'i kadın olup ortalama yaş 38,9 (20?68) idi. AO sınıflandırmasına göre hepsi Tip C olan kırıkların 9(% 31)'u Tip C1, 10 (% 34)'u Tip C2, 10 (% 34)'u Tip C3 olarak değerlendirildi. Kırıkların etiyolojik nedenleri; 2 (% 8) olguda ateşli silah yaralanması, 8 (% 27) olguda basit düşme, 8 (% 27) olguda yüksekten düşme, 11 (% 38) olguda trafik kazası olarak saptandı. Kırıkların 6 (% 21)'sı açık kırık şeklindeydi. Hastalar travmadan ortalama 4,9 (0-14) gün sonra ameliyat edildi. 25 (% 86) dirsekte posterior, 1 (% 3,5) dirsekte lateral, 2 (% 7) dirsekte medial, 1 (% 3,5) dirsekte çift (lateral ve medial) insizyon kullanıldı. Posterior insizyon kullanılan 25 dirseğin 20 (% 80)'inde olekranon osteotomisi, 2(% 8)'sinde triseps fasiasını dil şeklinde kesilmesi, 3 (% 12)'ünde ise triseps fasiasını medial ve lateralden ayırma tekniği kullanıldı. Kırık tespiti amacıyla kırıkların 10 (% 35)'unda dik açılı çift plak, 6 (% 21)'sında paralel kilitli çift plak, 5 (% 17)'inde tek plak, 8 (% 28)'inde K teli- vida kombinasyonu ile osteosentez yapıldı.Bulgular: Hastalarımızın ortalama izleme süresi 50,9 (6?132) ay idi. Biri hariç kırıkların hepsi kaynadı. Kaynamayan olguya yapılan tespit yenilemesi sonrası bu kırık da kaynadı. Ortalama dirsek fleksiyonunun 111,5º (90º-135º), ortalama ekstansiyon kaybının 21,8º (5º-60º) olduğu saptandı. Mayo dirsek performans skorlama sistemine göre 7 (% 24) olguda çok iyi, 15 (% 52) olguda iyi, 5 (% 17) olguda orta, 2 (% 7) olguda kötü sonuç elde edildi. Çok iyi ve iyi fonksiyonel sonuç oranının erkeklerde, 18?40 yaş arasındaki olgularda, kapalı kırıklarda, yaralanma sonrası erken cerrahi uygulamalarında, transolekranon yaklaşım kullanılanlarda ve çift plak ile osteosentez uygulanan olgularda daha yüksek olduğu belirlendi.Sonuçlar: Humerus alt uç eklemi ilgilendiren parçalı kırıklarının tedavisinde anatomik düzenliliğin sağlanmasının, sıkı tespit sistemlerinin ve erken rehabilitasyonun başarıyı arttırdığı; kırık tipi ve yaşın sonuçlar üzerinde etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Results Of Surgical Treament For Distal Humerus Fractures With Articular Involvements In AdultsObjectives: Distal Humerus fractures are usually displaced and involves articular surface thus requires surgical treatment. In this study the functional results of surgically treated distal humerus fractures were assessed.Material And Method: 28 patients treated for fractures of distal humerus between 1997?2008 were retrospectively reviewed. 17 (%61) patientswere male, 11 (%39) were female and mean age was 38,9(20?68). All fractures were AO type C. Of these fractures, 9 (% 31) were type C1 and 10(% 34) were type C2 and type C3 each. Etiologic causes of fractures were: gunshot injuries 2 (% 8), simple fall 8(% 27) ,fall from height 8 (% 27) ,motor vehicle accident 11 (% 38). 6 (% 21) fractures were open. Mean time to operation was 4,9 (0?14) days. The exposure was posterior in 25 (% 86) patients, lateral in one(% 3,5), medial in two (% 7), both lateral and medial in one (% 3,5) patient. The exposure included an olecranon osteotomy in 20(% 80), triceps splitting in 2 (% 8) and triceps sparing approach in 3 (% 12)patients. The method of fixation was vertically aligned double plates in 10 (% 35), paralel locking double plate in 6 (% 21) , single plate in 5 (%17) and screw-wire combination in 8 (% 28) patients.Results: Mean follow-up was 50,9 (6?132) months. All fractures except one healed. Mean elbow flexion was 111,5º (90º-135º), mean loss of extension was 21,8º (5º-60º). According to Mayo Elbow Performance Scorıng system, the results very good in 7 % 24), good in 15 (%52) , mean in 5 (% 17), and poor in 2 (% 7) paitents. Males, patients aged between 18 to 40, closed fractures, early surgery, transolecranon exposure, double plate fixation achieved better results.Conclusion: Anatomic reconstruction, rigid fixation and early rehabilitation improves the results of distal humeral fractures with articular involvement. Type of fracture and age of patient were found to be important factors.