Erişkinlerin humerus alt uç eklemi ilgilendiren parçalı kırıklarında cerrahi tedavi ve sonuçları
Surgical treatment and its results in particular fractures relating to the lower end joint of the humerus in adults
  1. Tez No: 699144
  2. Yazar: DAVUT AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM BEKLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Humerus, distal, parçalı, kırık, plak, distal, humerus, split, fracture, plaque
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Amaç: Distal humerus eklem içi kırıklarında, sıklıkla deplese kırıklar olması nedeniyle cerrahi tedavi uygulanır. Bu çalışmada distal humerus eklemi içi kırıklarda hastalara uyguladığımız cerrahi tedavinin fonksiyonel sonuçları değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: 2007- 2014 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde distal humerus eklemi ilgilendiren kırık tanısıyla cerrahi tedavi uyguladığımız 36 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalarımızın 30 (%83)'u erkek, 6 (%17)'sı kadın idi. Hastaların yaş ortalaması 36,5 (17-84) idi. AO/ASIF humerus distal uç kırık sınıflandırmasına göre; kırıkların 2'i (%6) tip C1, 7'si (%19) tip C2, 27'si (%75) tip C3 kırık şeklinde değerlendirildi. Kırıklarının nedenleri; 14 (% 39) kırıkta basit düşme, 13 (%36) kırıkta yüksekten düşme, 9 (% 25) kırıkta trafik kazası saptandı. Kırıkların 9'u (%25) açık kırık şeklinde idi. Gustilo-Anderson sınıflandırmasına göre açık kırıkların hepsi GII şeklinde değerlendirildi. Hastalar travmadan ortalama 5,1 gün (0-16gün) sonra ameliyat edildiler. Çalışmaya alınan 36 kırığın; 28 'inde (%78) 90° açılı çift plak veya paralel çift plak, 5'inde (%14) 3,5 mm.lik tek rekonstrüksiyon plağı, 3'ünde (%8) K teli-vida kombinasyonu ile osteosentez yapıldı. Bulgular: Hastalar ortalama (4-88) 40,2 ay takip edildi. Hastalarımızın ortalama dirsek fleksiyonunun 130,2o (dağılım 100o-135o), ortalama ekstansiyon kaybının 26,5o (dağılım 0o-75o) olduğu saptandı. 36 hasta Mayo dirsek performans skorlama sistemine göre değerlendirildiğinde; 15 (%41,5) hasta çok iyi, 15 (%41,5) hasta iyi, 6 (% 17) hasta orta sonuç elde edildiği görüldü. 36 hastanın Quick DASH skor ortalaması 12,11 (0- 65,9) idi. Çok iyi ve iyi fonksiyonel sonuç oranının erkeklerde, 17–40 yaş arasındaki olgularda, yaralanma sonrası erken cerrahi uygulanan olgularda ve tip C1 kırıklarında daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Distal humerus C tipi kırıkların tedavisinde anatomik redüksiyon, çift plakla rijit tespit ve erken rehabilitasyona başlanması ile daha iyi sonuç alınır. Ameliyat ile kırık oluşma zamanı arasında geçen sürenin, hastanın yaşının, kırığın açık ya da kapalı olmasının ve kırık tipinin sonuçlar üzerinde etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Abstract Objective: Surgical treatment is applied in intra-articular fractures of the distal humerus because of deplaced fractures. The functional results of the surgical treatment applied to patients in intra-articular fractures of the distal humerus were evaluated in this study. Materials and Methods: 36 patients surgically treated with the diagnosis of articular fractures of distal humerus in The Ministry of Health Dr. Lütfi Kırdar Kartal Training and Research Hospital, Orthopedics and Traumatology Clinic between the years 2007- 2014 were retrospectively examined. 30 (83%) patients were male and 6 (17%) patients were female. The average age of the patients was 36,5 (17-84). According to AO/ASİF classification of the articular fracture of distal humerus, 2 patients were type C1, 7 patients were type C2 and 27 patients were C3. The cause of fractures was simple falling (% 39), falling from height (% 36) and traffic accident (% 25). 9 of the 36 fractures were compound fracture. All of the compound fractures were classified as GII according to Gustillo Andersen Classification. Patients were operated after 5,1 (0-16) days after trauma. We used 90° angled or parallel double plate in 28 (78%) fractures of the 36 fractures, single reconstruction plates of 3,5 mm in 5 (14%) fractures. Osteosynthesis was performed with K-wire screw combination in 3 (8%) fractures. Results: Patients were followed for an average of 40,2 (4-88) months. It has been determined that our patients had 130,2o (range 100o-135o) average elbow flexion and the average extension loss were 26,5o (range 0o-75o). When 36 patients were evaluated according to scoring system for the Mayo elbow performance, 15 (41,5%) patients were very good, 15 (41.5%) patients were good. Moderate results were obtained in 6 (17%) patients. Quick DASH score of these 36 patients were an average of 12,11 (0 to 65,9). The rate of very good and good functional results was higher in men, patients between 17-40 years of age, operated early just after injury and type C1 fractures. Conclusions: The better results are obtained in the treatment of type C distal humerus fractures by anatomical reduction, rigid fixation with double plaque and starting early rehabilitation. It has been concluded that some factors such as the period of time between occurrence of fracture and surgery, the patient's age and open or closed fracture pattern have an affect the on results.