Hayvansal kaynaklı greft materyalinin (Bioteck®S.R.L. Osteoplant®-Flex System) ortognatik cerrahinin stabilitesi üzerine etkisi
Influence of animal origin bone graft material (Bioteck®S.R.L. Osteoplant®-Flex System) on the stability of orthognatgic surgery
- Tez No: 224994
- Danışmanlar: PROF. CEMİL DALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Le Fort I osteotomi, maksiller stabilite, hayvansal kaynaklı kemik greft materyali, Le Fort I osteotomy, maxillary repositioning stability, animal origin bone graft material
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ortognatik cerrahinin amacı; yüzün iskelet ve diş yapısındaki bozuklukları düzeltmektir. Le Fort I osteotomi dentofasiyal deformiteleri düzeltmek için kullanılan en yaygın maksiller girişimdir. Başarılı bir ortognatik cerrahi için normal çene fonksiyonun ve optimal yüz estetiğinin sağlanması ve uzun dönemli stabilite zorunludur.Kemik greftinin orta yüz osteotomilerinden sonra stabiliteyi düzelttiği biliniyor. Otolog kemik greftinin donör alan morbiditesi ve postoperatif kemik greftinin resorbsiyonu gibi belirgin dezavantajları vardır. Postoperatif greft resorbsiyonu kemik yapının stabilitesinin bozulmasına yol açabilir.Bu çalışmada Le Fort I osteotomi sonrası maksiller uzatma ve\veya ilerletme ile birlikte hayvansal kökenli kemik greft materyali kullanımının uzun dönemli stabilitesi retrospektif olarak araştırıldı. Maksiller yetersizliğe sahip 17 hastanın radyografileri incelendi. Cerrahi öncesi, cerrahi sonrası ve cerrahiden bir yıl sonraki sefalogramlar değerlendirildi. Bir yıl sonraki relaps büyüklüğü ve oranı belirlendi. Relaps oranları literatür ile karşılaştırıldı.Yapılan değerlendirmeler sonucunda, en stabil hareketin maksiller gömme olduğu (% 5,1 relaps) ve maksiller ilerletme ve aşağı alma sonrasında da relapsın düşük olduğu (% 7 ve % 8,7 relaps) tespit edildi. Minör komplikasyonlarla karşılaştık.Sonuç olarak, Le Fort I osteotomi dentofasiyal deformitelerin düzeltilmesinde sıkça kullanılmaktadır. Rijid internal fiksasyonla birlikte kemik greftinin kombinasyonu Le Fort I osteotomi sonrası maksiller aşağı ve/veya öne alma uygulamasının stabilitesini düzeltebilir. Ancak otolog kemik grefti kullanımının bazı dezavantajları mevcuttur. Rijid internal fiksasyon ile birlikte hayvansal kaynaklı kemik greft materyali kullanıldığında maksiller aşağı ve/veya öne alma uygulaması stabil ve öngörülebilir bir işlemdir.
Özet (Çeviri)
The aim of orthognathic surgery is to correct a dental malocclusion and facial deformity. The Le Fort I osteotomy is the most common maxillary procedure for correction of dentofacial deformities. The restoration of normal jaw funtion, the creation of optimal facial aesthetics and the maintenance of long-term stability are considered the sine qua non of successful orthognathic surgery.Bone grafting is know to improve stability after midface osteotomy. The obvius disadvantages of autogenous bone grafts are the related donor site morbidity and postoperative bone graft resorption which may lead to osseous instability.This study retrospectively investigated the long-term stability of Le Fort I osteotomy after maxillary impaction and\or advancement with use of animal origin bone grafting. We analyzed radiographic data on 17 patients with maxillary deficiency. Presurgical, postsurgical and one-year after postsurgical cephalometric radiographs were evaluated. The magnitude of relapse after one postoperative year and relapse ratio were analysed. Relapses were compared with the literature.We determined that, the most stable movement was maxillary impaction (5,1 % relapse) and relapse after maxillary advancement and inferior repositioning was low (7 % and 8,7 % relapse). We observed the minor complication.Consequently, the Le Fort I osteotomy is frequently used for the correction of dentofacial deformities. Rigid internal fixation combined with bone grafting may improve stability of maxillary inferior and\or anterior repositioning after Le Fort I osteotomy. However autogenous bone grafts have some disadvantages. Maxillary inferior and\or anterior repositioning with Le Fort I osteotomies by using rigid fixation and interpositional animal origin bone graft material is a stable and predictable procedure.