Dört farklı cam fiber postun in vitro bükülme dirençlerinin ve sonlu eleman metodu ile stres dağılımlarının analizi
Analysis of in vitro flexural strength and stress distribution of four different glass fibre posts with finite element method
- Tez No: 225026
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE AKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam fiber destekli kompozit post, sonlu elemanlar yöntemi, üç nokta bükme testi, Glass fibre reinforced composite post, finite elements method, three point bend test
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dört farklı cam fiber destekli kompozit postun-FibreKleer (Jeneric Pentron, USA), everStick (StickTech, Finland), FRC Posteclus (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein), Snowlight (Carbotech, USA) ve Dentorama titanyum postun (Svenska Dentorama, Sweden), üst santral kesici dişin 100 Newton büyüklüğünde yatay, dikey ve çiğneme kuvvetlerinin etkisi altında dişin kuron-kök alanı boyunca oluşturdukları stres değerleri ve yoğunlaşmaları üç boyutlu sonlu elemanlar yöntemi ile analiz edildi. ve cam fiber destekli kompozit postların kuru ve termalsiklus uygulanan örneklerinin bükülme direnç değerleri, üniversal test makinesinde üç nokta bükme testi ile in vitro tespit edildi ve sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldıÜst santral kesici diş, kök kanalı içerisinde 4 mm gütta-perka bırakılarak yatay ve çapraz koronal kırık hatlı şeklinde modellendi, dual sertleşen bir rezin kompozit (Filtek Supreme XT, 3M ESPE, USA) kor ve kuron materyali ile restore edildi. Stres analizinde 1.5 mm çapındaki FibreKleer, everStick, FRC PostecPlus ve Dentorama post ile Snowlight postun iki farklı çapı (1.4-1.6 mm) kullanıldıOluşan stres değerleri çoktan aza FibreKleer, everStick, FRC PostecPlus, Snowlight ve Dentorama titanyum postlarda gözlendi. Stres yoğunlaşmaları ise yatay ve çiğneme kuvvetleri altında Dentorama postta en çok gözlenirken, dikey kuvvetler altında ise tüm postların benzer yoğunlaşmalar gösterdiği tespit edildi. Stres yoğunlaşmaları ve değerlerinin çapraz kırık hattına sahip modellerde daha yüksek olduğu görüldü. Snowlight postlardaki çap farkının ise stres değerlerine ve dağılıma az etki ettiği belirlendi. Cam fiber destekli postların, kuru ve termalsiklus uygulanan örneklerinde en yüksek bükülme dirençleri sırayla everStick, FibreKleer, FRC PostecPlus ve Snowlight postlarda belirlendi
Özet (Çeviri)
Stress concentrations and values of four different glass fibre posts-FibreKleer (Jeneric Pentron, USA), everStick (StickTech, Finland), FRC Posteclus (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein), Snowlight (Carbotech, USA) and a titanium post (Svenska Dentorama, Sweden) on the coronal-radicular area of maxillary central incisor tooth that develop under 100 Newton horizontal, vertical and chewing forces were analyzed using three dimension finite element method. and flexural strengths of glass fibre posts both dry and thermocycled were determined with three point bend test in vitro with a universal test machine and results were compared statisticallyMaxillary central incisor tooth with oblique and horizontal crack formation was modelled leaving 4 mm of gutta-percha and restored with a dual activated resin composite (Filtek Supreme XT, 3M ESPE, USA) core and crown material. 1.5 mm diameter FibreKleer, everStick, FRC PostecPlus, Dentorama post and two diameters (1.4-1.6 mm) Snowlight post were used for stress analysisStress values from highest till lowest were determined at FibreKleer, everStick, FRC PostecPlus, Snowlight and Dentorama posts. Stress concentrations under horizontal and chewing forces are seen mostly at Dentorama post. Under vertical forces, stress concentrations are seen similar at all posts. Stress values and concentrations are found higher at oblique cracked tooth models. Diameter differences ofSnowlight posts were found to have little impact on stress concentrations and values. Glass fibre reinforced composite posts that have highest flexural strength values both dry and thermocycled were recorded in order; everStick, FibreKleer, FRC PostecPlus andSnowlight