Maksiller defektlerde kuvvet dağılımının uygulanan implantların tip ve lokalizasyonlarına göre sonlu elemanlar analizi yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluating the distribution of force in maxillary defects according to the types and localizations of the implants by finite elements analysis method
  1. Tez No: 225025
  2. Yazar: FATİH MEHMET KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT YALUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zigomatik implant, maksiller defekt, obturatör, sonlu elemanlar stres analizi, Zygomatic implant, maxillary defect, obturator, finite elements stress analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada maksiller rezeksiyon sonucu tek taraflı maksiller defekti olan dişsiz bir hastaya yapılan implant destekli obturatörde, implantların değişik tipte ve lokalizasyonda kullanıldıklarında kemikte oluşan streslerin miktarları ve alanları 3 boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle incelendiÇalışmada; defektli maksillaya zigomatik ve dental implantlar 8 ayrı şekilde yerleştirilmiş ve bu yerleştirmelere göre 8 ayrı obturatör tasarlandı. Üst yapı çeşidi olarak İki implantın olduğu modellerde ball ataçman, diğer modellerde ise bar ataçman kullanıldı ve obturatör üzerinden dik yönde 150 N'luk kuvvet 1. premolar, 2. premolar ve 1. molar dişe dağıtılarak uygulandı. Birinci yükleme defekt tarafına, ikinci yükleme sağlam tarafa ve üçüncü yükleme her iki tarafa birden olacak şekilde üç çeşit kuvvet uygulaması yapıldı. Kortikal kemikte oluşan maksimum principle ve minimum principle stress'ler Algor (Fempro, USA) programında incelendiTüm yüklemelerde en yüksek stresler implantların boynu etrafındaki kortikal kemikte oluştu. Defekt tarafına zigomatik implant yerleştirmenin defekt tarafından uygulanan kuvvetlerde kortikal kemikteki stresleri büyük oranda azalttığı belirlendi. Çenenin her iki tarafında zigomatik implantın olduğu barlı modellerde sağlam taraftaki implant sayısının arttırılmasının, stres dağılımı yönünden belirgin bir avantaj sağlamadığı gözlendi. İki implantlı modellerde en iyi stres dağılımının iki implantın da zigomatik implant olduğu durumda sağlandığı tespit edildi
Özet (Çeviri)
In this study, in an implant-supported obturator made for an edentulous unilateral maxillary defect patient as a result of maxillary resection, when different types and localizations of the implants were used, the stress values and distribution areas in the bone were investigated by finite elements stress analysis methodIn the present study, zygomatic and dental implants were placed to the defected maxilla in 8 different ways and 8 different obturator were designed according to these ways. As a superstructure, ball attachments were preferred in models with two implants and bar attachments were preferred in the other models. 150 N vertical force was loaded by distributing it to the first premolar, second premolar and first molar teeth. Three different loadings were applied. First loading was applied to the defected area, second loading was applied to the undefected area and third one was applied to both areas. Maximum and minimum principle stresses in the cortical bone were investigated in the Algor (Fempro, USA) programmeFor all loadings, the highest stress values occured at the cortical bone around the neck of the implant. It was determined that for placing a zygomatic implant to the defected area decreased the stresses occured in the cortical bone dramatically for first loading. It was observed that in the models which have one zygomatic implant each side of maxilla with bar attachments, increasing the number of the implants in the undefected area has no possitive effect on the stress distribution. It was determined that in the models with two implants, the best stress distribution occured when both of the implants were zygomatic implants.