Romatoid artritli hastalarda sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarının ekokardiyografik olarak değerlendirilmesi
Echocardiographic evalution of the left ventricular diastolic functions in rheumatoid arthritis
- Tez No: 225113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: romatoid artrit, diyastolik disfonksiyon, doppler ekokardiyografi, rheumatoid arthritis, diastolic dysfunction, doppler echocardiography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Biz çalışmamızda geleneksel Doppler ve yeni bir ekokardiyografik teknik olan doku Doppler görüntüleme (DDG) yöntemini kullanarak RA hastalarında sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarını değerlendirdik.Yöntem: Çalışmamıza 46 RA hastası ve 31 sağlıklı birey dahil edildi. Hastalık süresi 0 ile 12 yıl arasında idi (ortalama 4,2±4,3 / yıl). Tüm hastalar ve kontrol grubu M-mode, 2-D, geleneksel Doppler ekokardiyografi ve DDG ile değerlendirildi.Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, RA grubu bazal klinik ve ekokardiyografik parametreler, sol atriyum çapı, sol ventrikül çapları, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, sol ventrikül duvar kalınlıkları her iki grupta benzerdi. Geleneksel Doppler mitral akım parametrelerinden, erken diyastolik akım velositesi (E) (p = 0,001), geç diyastolik akım velositesi (A) (p = 0,03) ve deselerasyon zamanı (DZ) (p = < 0,001) değerleri kontrol grubuna göre RA hastalarında daha yüksekti. Kontrol grubuna göre RA grubunda E/A oranı daha düşük bulundu (p = < 0,001). Doku Doppler görüntüleme parametrelerinden mitral anuler erken diyastolik hız dalgası (Em) kontrol grubuna göre RA grubunda daha düşük bulundu (p = 0,01). Mitral anuler geç diyastolik hız dalgası (Am) kontrol grubu ile karşılaştırıldığında RA grubunda daha yüksek bulundu (p = 0,007).Sonuç: Yaş ve cinsiyet olarak benzer özellikte olan RA hastaları ile kontrol grubu karşılaştırıldığında, RA hastalarında geleneksel Doppler ve doku Doppler parametrelerinin bozuk olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Background and aim: The aim of this study was to evaluate LVDF in patients with RA, analyzing conventional Doppler and tissue Doppler echocardiographic imaging (TDI) which is a new echocardiographic application.Method: Fourty-six patients with RA and 31 healthy persons were included in this study. Duration of disease ranged from 0 to 12 years (mean 4,2 ± 4,3 / years). All patients and the control group were evaluated by M-mode, two-dimensional, conventional Doppler echocardiography and TDI.Results: When compared with controls, the RA group showed that basal clinic and echocardiographic parameters, left atrial diamater, left ventriculer diamaters, left ventriculer ejection fraction, left ventricular wall thicknesses of these two groups were similar. Among conventional Doppler transvalvular mitral flow parameters, early diastolic flow velocity (E) (p = 0,001), late diastolic flow velocity (A) (p = 0,03) and deceleration time (DT) (p = < 0,001) values were higher in patients with RA than that in the control group. E/A ratio was found to be lower in patients with RA than that in the control group (p = < 0,001). Mitral annular early diastolic velocity (Em), among TDI parameters, was found to be lower in patients with RA than that in the control group (p = 0,01). Mitral annular late diastolic velocity (Am) was found to be higher in RA patients compared with that in the control group (p = 0,007).Conclusion: A comparison between age and sex of RA patients and healthy individuals revealed that left ventricular conventional Doppler and TDI parameters of RA patients were impaired.