Serebral palsi'li çocuğa sahip ailelerde algılanan sosyal desteğin anne babaların depresyon düzeyi ile ilişkisi
The effect of perceived social support on the level of the depression in parents with cerebral palcied children
- Tez No: 225390
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ BERKSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Algılan sosyal destek, Serebral palsi'li çocuğa sahip aile, Depresyon, Perceived social support, Family with cerebral palsied child, depression
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma 2-7 yaş grubu Serebral palsi tanısı konmuş çocuğa sahip ve devamlı bir arada oturan ailelerin sosyal destek düzeyinin saptanması ve bakım veren ebeveynlerde gelişebilecek depresyon üzerine etkisini sağlıklı çocuğa sahip ailelerle karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla yapılmıştır.GATA Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Pediatrik Rehabilitasyon bölümünde 30 ekim 2005 ile 30 haziran 2006 tarihleri arasında ayaktan müracaat eden 2 ile 7 yaş arasında 45 serebral palsi'li çocuğun anne babası ile herhangi bir rahatsızlığı olmayan 40 çocuğun anne babası çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu çalışmada serebral palsi'li çocuk annelerine ait sosyo-demografik özellikleri ve bakım yükünü ortaya koymaya yönelik araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile birlikte Sosyal destek ölçeği (SDÖ), yaşam olayları ölçeği ve Beck depresyon envanteri(BDE), Pediatrik sakatlık değerlendirme envanteri (PEDI) kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda serebral palsi'li çocuğa sahip annelerin depresyon düzeyleri sağlıklı çocuğa sahip annelerin puanlarından daha yüksek bulunmuştur .Aynı zamanda serebral palsi'li çocuğa sahip annelerin depresyon düzeylerinin eşlerine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Anne ve babanın algıladığı sosyal destek arttıkça depresyon düzeylerinde azalma olmaktadır.Çocuğun becerisi yükseldikçe, annenin depresyon düzeyi azalmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre annelerde depresyonunu yordayan sosyal desteğin rehberlik boyutu ile Pediatrik değerlendirme ölçeğinde Bakıcı Yardımının değerlendirildiği sosyal fonksiyon alt boyutunun annenin depresyon düzeyi üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Babalarda ise depresyonunu yordayan değişken Yaşam Olayları ve sosyal destek ölçeği'nin bağlanma boyutu olduğu görülmüş ve araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular ilgili yayınlar çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in families with cerebral palsied children aged 2 to 7 years who lives together. The aim of the study was to determine the level of the social support and its effect on the possibility of depression by comparing with families without CP members. The parents of 45 consecutive CP patients aged 2 to 7 referring to Section of Pediatric rehabilitation of Dept. of PM&R in GATA between 30.Oct 2005 and 30 June 2006 and parents of 40 normal children were enrolled in the study. In this study, we used a personal information form developed by researcher to explore the socio-demographic characteristics and caregiving responsibility of the mothers of CP children, the social provisions scale, Beck depression scale and pediatric disability assessment inventory (PEDI) Mothers with CP children had higher levels of depression than mothers without. Meanwhile, the study shows that mothers with CP children had higher depression levels than their husbands. As long as the level of social support perceived by the parents increases, the level of depression declines. The study shows that the guidance section interpreting the dimension of social support and social function subscale assessing caregiver support of PEDI are effective on the level of depression on the mothers with CP children. In fathers, however, varying life events and binding subscale of social support have been found to effect the depression.