Geriatrik kedi ve köpeklerde anestezi protokolü
Anaethesia protocol of in geriatric cats and dogs
  1. Tez No: 225389
  2. Yazar: AYGÜL ELKAMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, kedi, köpek, protokol, geriatrik, Anaesthesia, feline, canine, protocol, geriatric
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalısmanın amacı geriatrik kedi ve köpeklerde anestezi protokol seçeneklerininhayvanlar üzerine etkileri ve bu etkileri belirlemektir. Bu değisiklikleribelirleyebilmek için anestezi öncesi ve sırasında alınan kalp atım, solunum sayıları,beden sıcaklıkları ve kan analizlerini yorumlayıp değerlendirmeyi pratiğe aktarmakve rutin bir hale getirmektir.Çalısmada operasyondan önce geriatrik kedi ve köpeklerin genel muayeneleriyapıldı. ?yi bir anamnezleri alındı. Akciğer radyografileri çekildi. Bu bilgilerinısığında hangi anestezi protokolüne alınacağına karar verildi. Operasyona alınacakhayvanlar üç grupta toplandı. Birinci gruptaki hayvanlara premedikasyon amacıyla0.2-0.6 mg/kg dozunda i.v. yolla diazepam ve bundan 2-3 dk sonra indüksiyon için3-4 mg/kg dozunda i.v. yolla yavas infüzyon seklinde propofol kullanıldı. ?kincigrupta operasyon sırasında olusan bradikardiyi düzeltmek amacıyla anesteziindüksiyonundan 15-20 dk önce 0,04 mg/kg dozunda atropin derialtı yolla, genelanestezi amacıyla kas içi yolla 2 mg/kg xylazin ve 10 mg/kg ketamin kombinasyonuuygulandı. Üçüncü grupta premedikasyon amacıyla i.v yolla 0.2-0.6 mg/kg dozaralığında diazepam, premedikasyondan 2-3 dk sonra anestezi indüksiyonu için bolusolarak i.v yolla 6-8 mg/kg dozunda propofol enjekte edildi.Operasyon öncesinde, sırasında ve sonrasında düzenli olarak solunumsayıları, kalp atım sayıları ve vücut ısıları alındı ve operasyondan önce kan analizleriyapıldı.Sonuç olarak; geriatrik hayvanların anestezi protokollerinin seçimindebunların yasa bağlı fizyolojik özelliklerinin göz önünde bulundurulması bu amaçlaanesteziden önce eksiksiz bir anamnez alınması kan analizlerinin yapılması, akciğer,kalp radyografisi istenmesi ve anestezi sırasında monitörizasyona basvurulmasıbüyük önem tasımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate and to determine the effects of differentanaesthesic protocol procedures applied to geriatric cats and dogs. In order todetermine the differences in these protocols; heart rate, respiratory rate, bodytemperature and blood analysis before and after anesthesy procedures werecompared. The results were interpreted for the routine practical applications.General examination before the surgical operation was done with adequateanemnesis and pulmonary radiography in subjected geriatric cats and dogs.Anaesthesy protocol was determined according to the information defined prior tosurgery. The animals were divided into three groups: In the first group for thepremedication purposes, 0.2-0.6 mg/kg diazepam were administered by i.v and in thefollowind 2-3 minutes propofol was applied in slow infusion by i.v. In the secondgroup, in order to stabilize the bradicardia induced by surgery, 0.04 mg/kg atropines.c. 15-20 minutes before the anaesthesia application, and for general anaesthesiapurposes 2 mg/kg xylazine and 10 mg/kg ketamine combination were administered.In the third group, for the premedication purposes 0.2-0.6 mg/kg i.v. diazepam, andfollowind the 2-3 minutes of premedication for the anaesthesia induction 6-8 mg/kgpropofol was injected in bolus.Before, after and during the surgery; the heart rate, respiratory rate and bodytemperature were taken. As mentioned before blood analysis prior to the surgery wasalso done in subjected animals.To conclude, for the selection of the anaesthesia protocols for geriatricanimals, physiologic conditions depending the age should considered. For thispurpose, accurate anemnesis, completed by the blood analysis with pulmonary andcardiac radiography should be taken. Moreover, monitorisation during anaesthesia isessential in geriatric patients.