Civcivlerde velojenik ve mezojenik newcastle hastalığı virusu ile oluşturulan deneysel enfeksiyonda patomorfolojik bulguların karşılaştırılması
A comparison of pathomorphological findings in experimental infections induced by velogenic and mesogenic newcastle disease in chicks
  1. Tez No: 225392
  2. Yazar: MÜNEVVER ZİYNET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY ALÇIĞIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Newcastle Hastalığı, Patoloji, Roakin, VVND, Newcastle Disease, Pathology, Roakin, VVND
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada; oral ve oküler yol ile viserotropik velojenik ve mezojenik Newcastle hastalığı virus suşları ile enfekte edilen civcivlerde enfeksiyonun 3, 5, 10, 15, 20, 25 ve 30. günlerinde şekillenen klinik bulgular ile ölen veya bu günlerde ötanazisi yapılan hayvanların nekropsileri sonrasında doku ve organlarda gözlenen patolojik değişikliklerin, makroskobik ve mikroskobik düzeyde incelenmesi amaçlandı.Klinik olarak VVND ile enfekte gruplarda depresyon, tüylerde kabarma, göz etrafında şişkinlik, iştahsızlık, tıksırma, başı öne uzatıp sık gaga açıp kapama, başlarda titreme, paraliz, hareketlerde denge kaybı ve tortikollis gözlendi. Nekropside bezli midenin özellikle anterior kısmına lokalize olan peteşiyel kanamalar ile bağırsakta çoğunlukla serozal yüzeyden de fark edilebilen etrafları boz beyaz renkte bir halka ile sınırlandırılmış ya da kırmızı-boz renkte alacalı görünüm sergileyen odaklar ile karşılaşıldı. Roakin suşu ile enfekte edilen gruplarda ise klinik veya makroskobik bir bulgu ile karşılaşılmadı.Histopatolojik olarak VVND ile enfekte gruplarda bezli mide ve bağırsakta nekrotik-hemorajik yangı, santral sinir sisteminde; demiyelinasyon, Purkinje hücrelerinde ve nöronlarda nekroz, gliozis, kromatoliz, satellitoz, perivaskuler hücre infiltrasyonları, kanama ile karaciğerde pasif hiperemi, böbrekte fokal intersitisyel nefritis, akciğerde kanama, anfizem, intersitisyel kısımda mononüklear hücre infiltrasyonları; dalak, bursa Fabricius, BALT ve sekal tonsillerdeki lenfoid dokularda boşalma, hiperplazi, nekroz; trahea, kalp, pankreasta fokal, multifokal veya diffuz mononüklear hücre infiltrasyonları belirlendi. Mezojenik Roakin suşu ile enfekte gruplarda benzer lezyonlara daha hafif şiddette rastlandı.Sonuç olarak oküler yol ile enfeksiyonun oral yol ile şekillenen enfeksiyona kıyasla biraz daha akut şekillenebildiği ve kısmen bağışık sürülerde dahi VVND'nin klinik, makroskobik ve mikroskobik bulgularının genel itibari ile kanatlılarda bildirilmiş olan hastalığın temel bulguları ile uyumlu olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, on macroscopic and microscopic levels, clinical findings that develop in chicks orally and occularly infected with viserotrophic velogenic and mesogenic strains of Newcastle disease viruses, particularly on days 3, 5, 10, 20, 25 and 30 of the infection. It also aims to study the pathological changes observed following necropsy in tissues and organs of these animals that expired or were terminated by euthanasia. In VVND infected groups, depression, puffing up of feathers, swelling around the eyes, lack of appetite, sneezing, sticking the neck forward and frequent opening and closing of the beak, shaking in the head, paralysis, loss of balance during movement and tortikollis have been clinically observed. During necropsy, petechial hemorrhages particularly located in the anterior of the proventriculus have been found. Furthermore, it has been observed that areas in the intestine that were lined by a grey and white circle or those that had a mottled red-grey appearance were frequently noticeable from the serozal surface. As for the groups infected with the Roakin strain, none of the above clinical or macroscopic findings have been seen. Histopathologically, the following have been observed in VVND infected groups; necrotic-hemorrhagic inflammation in proventriculus and the intestine; demiyelination in the central nervous system; gliosis, chromatolizis, satellitosis, perivascular cell infiltrations, necrosis in the purkinje cells and nörons; passive hiperemia in the liver; focal interstitial nefritis in the kidneys; hemorrhagia and emphysema in the lungs; lymphositic cell infiltrations in the interstitial areas; depletion, hyperplasia, necrosis in the spleen, bursa Fabricius, BALT and secal tonsilles; focal, multifocal or diffuse lymphositic cell infiltrations in the trahea, heart and pancreas. In groups that were infected with the Mesogenic Roakin strain, similar lesions have been found with only milder severity.In conclusion, it has been observed that ocular infections may develop more acutely when compared with oral infections, and that even in partially immune birds, the clinical, macroscopic and microscopic findings of VVND are consistent with the basic findings of this disease, which is generally reported in birds.