Civcivlerde değişik sürelerle uygulanan iskeminin hipokampusun hacmi, toplam nöron sayısı ve öğrenme davranışı üzerine olan etkisinin stereolojik metotlarla araştırılması
The effect of ischemia on the volume and total neuron number of the hippocampus and learning behaviour in domestic chicks: A stereological investigation
- Tez No: 236486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSAN ODACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Hipokampus, iskemi, öğrenme, stereoloji, civciv, Hippocampus, ischemia, learning, stereology, chick
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
İskeminin hipokampus nöron sayısında değişikliklere yol açtığı ve bu değişikliklerin davranışı da etkilediği ileri sürülmektedir. Bu nedenle çalışmamızda iskeminin hipokampus hacmi ve toplam nöron sayısında meydana getirebileceği muhtemel değişiklikler ve bu değişikliklerin öğrenme davranışı üzerinde oluşturacağı etkilerin araştırılması hedeflendi.Civcivler 5 gruba ayrıldı, her bir grup rasgele seçilen 5 civcivden oluşturuldu. Gruplar aşağıdaki gibiydi: I. grup 15 dakika iskemi, II. grup 15 dakika cerrahi stres, III. grup 30 dakika iskemi, IV. grup 30 dakika cerrahi stres uygulanan ve V. grup herhangi bir müdahale uygulanmayan (saf kontrol grubu) civcivlerden oluşturuldu. Ayrıca I., II., III. ve IV. gruplara pasif sakınmanın öğrenilmesi modeli uygulandı. Aynı gün iskemi ve cerrahi stres uygulamaları yapıldı. 24 saat sonra yine aynı yöntemle pasif sakınma eğitimi testi yapılan civcivler 10 günlük olduklarında perfüze edilerek beyinleri çıkarıldı. Beyinler rutin histolojik doku takibinden sonra parafin bloklara gömüldü. Daha sonra sistemik rasgele örnekleme ile 40 mikron kalınlığında kesitleri alındı. Cresyl fast violet ile boyanan kesitlerde optik parçalama yöntemi kullanılarak stereolojik analizler gerçekleştirildi.Çalışma sonuçlarına göre gruplar arasında nöron sayısı ve hipokampus hacmi bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı gözlendi (P>0,05). 15 ve 30 dakikalık iskemi ve cerrahi stres gruplarının birbirleri arasında ve diğer dört grup ile saf kontrol grubu arasında nöron sayısı bakımından anlamlı bir farklılığın olmaması cerrahi müdahale ve iskemi sonucu oluşabilecek muhtemel akut nöronal hasarın bir hafta sonra ortadan kalktığını düşündürmektedir. Ayrıca bu sonuç, yapılan müdahalelerin akut veya kronik dönemde civcivlerde herhangi bir nöronal hasara yol açmadığı şeklinde de yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
Previous studies suggest that cerebral ischemia may lead neuronal death and in turn, result in some behavioral changes. Main purpose of our study is to investigate the possible changes in neuron number after cerebral ischemia and its consequences on learning behavior in domestic chicks.Animals were divided into 5 groups as cerebral ischemia for 15 minutes (Group I), surgical stress for 15 minutes (Group II), cerebral ischemia for 30 minutes (Group III), surgical stress for 30 minutes (Group IV) and pure control group (Group V). A passive avoidance learning model (PALM) was applied to chicks in Group I, II, III and IV. At the same day of PALM application, ischemia or surgical stress were done. Chicks (in Group of I.-IV.) were tested for PALM after a 24-hour recovery period. Afterwards, animals were perfused and the brains of them were removed at the end of postoperative day of 10th. The brains were embedded in paraffin and cut into serial sections with at thickness of 40 ? m. Optical fractionator technique was used for cell counting on these sections that were stained with cresyl fast violet.According to our results, there was no significant difference found not only in neuron number but also the volume of hippocampus among groups. (p>0,05). No significant difference among groups suggest that the possible acute neuronal damage resulted from surgical operation may disappear after one week. Additionally these findings may indicate that such interventions are not sufficient to induce a marked neuronal death in domestic chicks.