Öfke kontrolü eğitim programının etkililiğinin tutuklu bir grup ergen örnekleminde incelenmesi
Efficacy of anger management training propgramme in a delinquent adolescent sample
- Tez No: 225475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEN ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öfke, öfke kontrolü, ergen, öfke kontrolü egitim programı, suçsaldırganlık, Anger, anger management, adolescent, anger management training programme, crime, aggressiveness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalısmanın amacı, 16-21 yas aralıgındaki tutuklu bir grup ergenin öfke duygularını saglıklıbiçimde yasamalarına yardımcı olacak Öfke Kontrolü Egitim Programının gelistirilmesi vegelistirilmis olan programın etkili bir program olup olmadıgının seçilen örneklem üzerindeincelenmesidir.Arastırmanın uygulamasına katılacak olan gönüllüler Çorum L Tipi Kapalı Ceza nfazKurumunda bulunan suça yönelmis 16-21 yas aralıgındaki ergenlerden gönüllülük esasalınarak seçilmistir. Arastırmaya toplam 140 gönüllü katılmıs; gönüllülerin 70'i arastırmagrubunu, 70'i karsılastırma grubunu olusturmustur. Gruplar olusturulurken, tüm gruplarapsikopatolojik degerlendirme yapmak amacıyla Kısa Semptom Envanteri (KSE) uygulanarakgenel bir tarama yapılmıstır. Egitim Programının uygulanmasından önce Çok Boyutlu ÖfkeÖlçegi(ÇBÖÖ) ile ön ölçüm alınmıstır. Öfke Kontrolü Egitim Programı sekiz oturumdanolusmustur. Egitim Programının tamamlanmasının ardından ÇBÖÖ ile son ölçüm alınmıstır.Kisisel Bilgi Formu ile örneklemin demografik verileri toplanmıstır. Elde edilen verilerkarısık desen/tekrar ölçümlü varyans analizi ile degerlendirilmistir.Bulgular, Ceza nfaz Kurumunda bulunan ergenlerin öfkelerini kontrol edebilmelerinde, ÖfkeKontrolü Egitim Programının kısa süreli olarak etkili oldugunu göstermistir. Arastırmabulgularından yola çıkılarak, Ceza nfaz Kurumunda bulunan ergenlerin öfke duygularınıkontrol edebilmeleri için yapılandırılan egitim programlarının alanda islevsel olacagısonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate to efficacy of anger control training programmewith delinquent youths (16-21 years adolescents).In accordance with this purpose , The Brief Symptom Inventory, an instrument used inpsychopathological evaluations and Multidimensional Anger Scale, an instrument used inmultidimensional anger evaluations were used. An 8-session training programme wasdesigned to reduce general anger. Efficacy of traininng programme for general angerreduction compared with a treatment group and control group in a pretreatment andposttreatment.By follow up, treatment groups reported significantly less general anger.