Uşak Karahallı İlçesi ilköğretim okulları birinci kademesinde işlenen beden eğitimi derslerinin sınıf öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi.
An evaluation of physical education classes of primary school education by primary school teachers in Karahallı, Uşak
  1. Tez No: 225477
  2. Yazar: RIFAT ÇİCEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, ilköğretim, Beden Eğitimi Dersi ve Değerlendirilmesi, Physical Education and Sport, Primary Education, The Physical Education Classes and evaluation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, Uşak ili, Karahallı ilçesi ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesidir. Araştırmaya Uşak ili, Karahallı ilçesinde eğitim veren ilköğretim okullarının hepsinde toplam 72 öğretmen (48 bay, 24 bayan) katılmıştır. Sınıf öğretmenlerine üç bölümden oluşan; kişisel bilgiler bölümü, beden eğitimi dersinin işlenişine ilişkin görüşleri ve beden eğitimi dersinin öğrenciye kazandırdıklarına ilişkin görüşlerini almaya yönelik hazırlanan tutum ölçeği uygulanmıştır. Ölçekten elde edilen veriler frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapmaları belirlenmiştir. Anket verilerine t-testi, varyans analizi ve Post Hoc test analizleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel anlamlılık olarak kabul edilen 0,05 an1am1ılık düzeyinde yorumlanmıştırAraştırma sonucunda, beden eğitimi dersinin sağlıklı olmayı, fiziksel gelişimi sağlamayı, düzenli spor yapma alışkan1ığı kazanmayı sağladığı, zihinsel yorgunluğu azaltmada, kaygı ve stresi azaltmada, huzurlu ve gevşemiş hissetmede büyük öneme sahip olduğu dolayısıyla programda yer alması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin ders uygulamasında yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Eğitimin her aşmasında beden eğitimi öğretmeninin derse girmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin görüşleri arasında cinsiyet, yaş, lise türü ve hizmet süresi değişkenine göre farklılıklar olduğu belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the evaluation of primary school teachers about physical education lessons of primary school education in Uşak, Karahallı. Totally 72 primary school teachers (48 man, 24 women) from all primary schools in Uşak, Karahallı participated in this study. The attitude scale about physical education classes in primary education schools was given to the teacher. The attitude scale about aim of the physical education classes and benefits of the physical education classes was given to the teachers. The data obtained from the scales have been explained and interpreted with numbers and percentages mean standard deviation. The gathering data were interpreted Independent sample t test ,one way anova and post hoc test. Results of the research have been used in comparisons and alpha level of 0,05 were set for Statistical significance in all analysisBased on the results of this investigation, it can be seen that, physical education is very important in fitness and physical development, in acquiring the habit of making sports regularly and moreover it is very important in decreasing stress and anxiety and feeling ease and relax. As a result, itcan be ststed that physical education classes must take part in the curriculum. it is determined that, there are some differences in the opinions of teachers that are related with gender, age, experience and graduated high school.