Dynamax apareyinin ortopedik ve ortodontik etkilerinin Klas II, divizyon 1 Aktivatörü ile karşılaştırmalı incelemesi-Retrospektif çalışma
Orthopedic and orthodontic effects of dynamax appliance in comparison with Class II, division 1 Activator- Retrospective study
  1. Tez No: 225483
  2. Yazar: ÖYKÜ NEBİOĞLU DALCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL KÖKLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klas II, divizyon 1, Fonksiyonel Ortopedi, Aktivatör, Dynamax, Class II, division 1, Functional Orthopedics, Activator, Dynamax
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada kullanım konforu, kademeli aktivasyon yapılabilmesi, sabit tedaviye de aynı anda başlanabilmesi ve dolayısı ile kazandıracağı zaman bakımından klinik avantajları olan Dynamax apareyi kullanılarak, kliniğimizde yoğun olarak uyguladığımız aktivatörle elde edilen ortopedik sonuçların alınıp alınamayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Dynamax apareyi ve aktivatörle tedavilerinin ortopedik aşaması tamamlanmış 56 Klas II, divizyon 1 maloklüzyonlu bireyin tedavi başı ve sonuna ait 224 adet lateral sefalometrik ve el bilek radyografisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırma grupları oluşturulurken bireylerin tedavi başında sadece Klas II, divizyon 1 maloklüzyonla birlikte olumsuz bir yumuşak doku ve dudak ilişkisine ve ortopedik tedaviye uygun gelişim dönemine sahip olmalarına dikkat edilmiştir. Tedavi başındaki iskeletsel özellikler ve tedavi ile ulaşılan durum hiçbir şekilde değerlendirmeye alınmamıştır. Dynamax apareyi alt ve üst dental ark arasındaki Klas II ilişkiyi yarım premolar boyu düzeltecek bir mandibuler anterior konumlanma sağlayacak şekilde imal edilmiştir ve araları yaklaşık 1,5-2 ay olan kontrollerde Klas I ilişki oluşuncaya kadar, her seans yaklaşık 2 mm aktive edilmiştir. Aktivatör; apareyin kliniğimizde uygulanış biçimi nedeni ile molarların ilişkisi Klas I olacak şekilde imal edilmiştir. Her iki tedavi grubunda da apareyler öğünler dışında tam gün takılmıştır. Aktivatör grubunda ortalama tedavi süresi 19 ay iken, Dynamax grubunda 10 aydır. Araştırma gruplarının tedavi başı ve sonundaki kranio-fasiyo-dental özellikleri ve iskelet olgunluk dönemleri Student's t-testi ile karşılaştırılmıştır. Gruplarda tedavi ile meydana gelen değişiklikler eş yapma t-testi ile incelenmiştir. Her iki grupta tedavi ile meydana gelen değişikliklerin karşılaştırılmasında ise hem Student's t-testi hem de tedavi süreleri farklılığı nedeni ile Covariate analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları tedavi süresi kısa olup tedavi sırasında daha az gelişim potansiyeli kullanılmış olmasına rağmen Dynamax apareyi ile alınan ortopedik sonuçların aktivatöre benzer olduğunu göstermektedir. Her iki tedavi apareyinin maksilla üzerindeki etkisi sadece dentoalveoler bölge ile sınırlıdır. Maksillo-mandibuler sagittal sapma, mandibuler gelişim ve anterior konumlanma ile düzelmiştir. Dynamax apareyi ile kademeli aktivasyon yapılarak mandibula büyümesinin daha fazla provoke edilebileceğini gösterir bir bulguya rastlanmamıştır. Her iki aparey ile maksiller keserler önemli ölçüde retrakte, maksiller molarlar distalize ve mandibuler molarlar mezialize olmuştur. Alt keserlerin her iki tedavi grubunda da önemli ölçüde protrüze oldukları saptanmıştır. Keserler arası açıdaki ve alt keserin aksial konumlarındaki değişikliğin Dynamax grubunda aktivatör grubuna göre önemli ölçüde fazla olduğu saptanmıştır. Yumuşak doku her iki grupta da benzer ve önemli ölçüde değişmiş, dudaklar arasındaki ilişki düzelmiştir. Dynamax apareyinin yumuşak dokulara en az aktivatör kadar olumlu etkisi olmuştur. Bu araştırmanın sonuçları Dynamax apareyinin alt dental arkta sabit tedavi ile aynı anda uygulanması gerektiğini ve bu uygulama ile aktivatöre göre daha kısa sürede, aktivatörle aynı ortopedik sonuçların alınabileceğini göstermiştir. Bu apareyle elde edilen olumlu erken sonuçların geç dönemde de incelenmesi ve apareyin çarpmaya bağlı yan etkilerini minumuma indirmek için aktivasyonlar arasındaki zamanlamaya yönelik araştırmalarla çalışmalara devam edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether Dynamax appliance, which has the advantages of shortening the duration of treatment by conjunctive fixed appliance therapy, patient comfort and incremental activation, provides similar orthopedic results as the activator that is used frequently in our clinic. The study was carried out using 224 pre-post treatment lateral cephalometric and hand-wrist radiographs of 56 patients that were orthopedically treated with Dynamax and activator appliances. The selection criteria for the patients were to have a Klas II, division 1 malocclusion together with an unfavorable soft tissue/lip relation and to be in the appropriate developmental stage for orthopedic treatment. Pretreatment skeletal characteristics and response to treatment were disregarded in selection. Dynamax appliance was constructed to protrude the mandible half cusp width for the correction of the maxillo-mandibular relation and to reach Klas I occlusion, incremental activations of 2 mm were carried out in every 1,5-2 months. The activator was constructed to bring the molars to a Class I relation, as always done in our clinic. Patients in both groups were instructed to wear their appliances full time, accept meals. The mean treatment duration for Dynamax group was 10 months, meanwhile 19 months for the activator group. Pre-posttreatment kranio-dento-facial parameters and developmental stages were compared using Student?s t-test. Treatment effects in each group were evaluated by paired t-test. Also for the comparison of treatment effects between groups, Student?s t-test was used, as well as Covariate analysis to eliminate the difference between treatment durations. Results of this study revealed that with the Dynamax appliance, even though the treatment duration was shorter and less developmental potential was used, similar orthopedic response as the activator was achieved. The effects of both appliances on maxilla were limited to the dentoalveoler process. Maxillo-mandibular sagittal discrepancy was corrected by mandibular development and anterior positioning. There were no findings showing that mandibular growth can be stimulated more by incremental activation with Dynamax appliance. Both appliances retracted maxillary incisors, distalised maxillary molars and mesialised mandibular molars. Lower incisors were protruded significantly in both groups. Internicisal angle and lower incisor axial inclinations were significantly altered in the Dynamax group, compared with the activator group. Soft tissue and lip relations changed significantly in both groups. Dynamax improved soft tissue relations just as sufficient as activator. These results showed that Dynamax should be used in conjunction with fixed appliances and in shorter treatment duration similar results could be achieved as activator. Further studies should be carried out focusing on the examination of short term favorable results in the long term and timing between incremental activations to minimize side effects due to the contacts between upper and lower parts.