Temel metal alaşımı ve alaşımlardan salınan elementlerin hücre metabolizması üzerine etkisi
The effect of base metal alloy and elements released from alloys on cell metabolism
- Tez No: 225482
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLŞEN CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sitotoksisite, dental alaşım, metalik iyon çözeltileri, hücre kültürü, Cytotoxicity, dental alloys, metallic ion solutions, cell culture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Diş hekimliğinde çeşitli restorasyonlarda temel metal alaşımlarının kullanımı, bu metallerin biyolojik olarak değerlendirilmesini gerektirmektedir. Dental alaşımların biyolojik etkilerini inceleyen çalışmalar, alaşımlar ve bu alaşımların yapısına katılan elementler ve canlı doku üzerinde yürütülmektedir. Alaşımlar ve alaşım yapısına katılan elementlerin iyonik çözeltilerinin biyouyumluluk değerlendirmeleri çeşitli ortamlarda, canlı hücre kullanımı ile çeşitli metabolizma kriterleri göz önüne alınarak yapılmaktadır. Çalışmamızda, parlatılmış ve kumlanmış temel metal alaşımı (Ni-Cr) örneklerinin ve dental alaşımlara katılan Ni, Cr, Co, Ag, Cu, Zn, Mo, Be elementlerinin seyreltik ve derişik konsantrasyonda çözeltilerinin hücre canlılığı üzerine etkileri, L929 fare fibroblast hücreleri ile hücre kültürü ortamında 24 ve 72 saat bekletilmeleri sonrası canlı kalan hücrelerin optik dansitesinin spektrofotometrik değerlendirmelerinin istatistiksel sonuçları ile ortaya konmuştur. Ni-Cr temel metal alaşımından (Wiron 99) ISO 10993-5 standartlarına göre 32 adet 5 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde disk şeklinde hazırlanmış örneklerin 16 tanesine tesviye ve parlatma işlemleri yapılmış, diğer yarısına ise 250 ?m'lik Al2O3 ile kumlama uygulanmıştır. Metal örnekler önce 72 saat DMEM kültür vasatı içerisinde hücre konulmadan bekletildikten sonra L929 fare fibroblast hücreleri üzerindeki kültür ortamı ile değiştirilerek 24. ve 72. saatlerde hücre canlılığı üzerine etkisini incelemek için spektrofotometrik değerlendirmeler yapılmıştır. Metal iyon çözeltilerinin etkisi, derişik ve seyreltik konsantrasyonlarda hazırlanan çözeltilerin L929 fare fibroblast hücreleri ile; 24 ve 72 saat temas ettirilerek spektrofotometrik değerlendirmeleri yapılmıştır. Kontrol grubu olarak, aynı koşullar altında metal örnek ve çözelti içermeyen hücre dizisi kullanılmıştır. Çalışmamızda parlatılmış ve kumlanmış alaşımlarla temasta kalan hücrelerin canlılıklarında kontrol gruplarına göre azalmış olduğu tespit edilmiştir. Kumlanmış alaşımlarla temasta kalan hücrelerde sitotoksisitenin parlatılmış alaşımlardakinden belirgin derecede fark göstermesi, metalik restorasyonlarda yüzey pürüzlülüğünün önemini vurgulamaktadır Seyreltik ve derişik konsantrasyonlarda metal iyon çözeltileri ile temasta kalan hücrelerin canlılıklarında, kontrol gruplarına göre azalma olduğunun tespit edilmesi metal iyon konsantrasyonlarının önemini ortaya koymuştur. Seyreltik ve derişik konsantrasyonlar ve 24. ve 72. saatlerde en yüksek toksisiteye sahip iyonlar Be, Ag, ve Cu iken Ni, Cr, Co ve Zn orta derecede toksisite göstermişler; en düşük toksisiteye sahip iyon Mo olarak tespit edilmiştir. Elementlerin iyon halinin, alaşım hallerine oranla hücre canlılığı üzerinde daha etkin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In dentistry, the use of several base metal casting alloys necessitates to evaluate them biologically. Studies that evaluate the biological effects of alloys are being performed between living tisue and these alloys or the elements that are participated in these alloys. Evaluations of biocompatibility of the alloys and ionic solutions of the elements that are participated in these alloys are being performed by using living tissue and by considering different metabolic criterias. In our study, the effect of sandblasted and polished base metal casting alloy (Ni-Cr) and concentrated and diluted solutions of the elements Ni, Cr, Co, Ag, Cu, Zn, Mo, Be that are participated in these alloys on cell viability was assessed using spectrophotometric evaluation of optical density of survival L929 fibroblasts after 24 and 72 h exposures. Results were evaluated statistically. Thirty-two (Ni-Cr) alloy samples in 5 mm diameter and 2 mm in thickness were prepared according to ISO 10993-5. Sixteen of them were polished and the rests were sandblasted with 250 ?m Al2O3. All of the samples were exposed to DMEM for 72 h. After extraction, alloy samples were removed. L929 cell strains were maintained in cell culture medium and plated into 96-well dishes. After 24 h incubation, the cell culture medium was removed and the alloy extracts were added. The cells were incubated then for 24 and 72 h and spectrophotometric evaluation was performed. The effect of ionic solutions of Ni, Cr, Co, Ag, Cu, Zn, Mo, Be on cell viability was assessed by spectrophotometric evaluation of optical density of survival cells after 24 and 72 h exposure to concentrated and diluted ionic solutions. Cell line that was exposed to neither ionic solution nor alloy samples under same conditions was used as control group. In our study, viability of cells that were in contact with sandblasted and polished alloys demonstrated a significant decrease as they were compared to control group. Cytotoxicity, exhibited by cells that were in contact with sandblasted alloys, seemed greater than that were with polished shows elemental release is affected significantly by surface roughness. Decrease in viability of cells that were in contact with concentrated and diluted metal ion solutions emphasizes the importance of the concentration. The most toxic ions are Be, Ag and Cu, whereas the less toxic one is Mo in each concentration and time period. Elements are more toxic when they are in ionic form rather than alloy form.