Hemodiyaliz ve periton diyalizi hastalarının beslenme durumları ile serum folik asit ve homosistein düzeylerinin incelenmesine yönelik bir çalışma
The study is investigation of nutritional status and serum folic acid and homocysteine levels of haemodialysis and peritoneal dialysis patients
- Tez No: 225621
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİŞAH RAKICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, periton diyalizi, beslenme durumu, folik asit, homosistein, Haemodialysis, peritoneal dialysis, nutrition status, folic acid, homocysteine
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada amaç, hemodiyalize ve periton diyalizine giren hastalarda beslenme durumunun değerlendirilmesi, diyetle alınan folik asit ile serum folik asit ve homosistein düzeyleri arasında ilişki olup olmadığının saptanmasıdır. Yaş ortalaması 47.88±14.08 yıl olan, 30 hemodiyaliz ve 30 periton diyalizi hastası, belirlenen çalışma kriterlerini taşıma durumuna göre gönüllüler arasından seçilmiştir. Genel bilgiler ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin verilerin toplanması için hastalara anket uygulanmıştır. Bir günü hafta sonuna gelecek şekilde birbirini takip eden üç günde bireysel besin tüketim kaydı alınmıştır. Serum B12, folat, homosistein düzeyleri ile rutinde diyaliz hastalarında takip edilen bazı kan parametrelerine bakılmıştır. Hastalara subjektif global değerlendirme (SGD) testi uygulanmıştır. Subjektif Global Değerlendirme sonucuna göre hemodiyaliz hastalarının ve periton diyalizi hastalarının tamamı malnütrisyonlu bulunmuştur. Vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKI), bel çevresi ve kalça çevresi ölçüm değerlerinin hemodiyaliz hastalarında, periton diyalizi hastalarına göre daha düşük olduğu görülmüştür (p0.05) ve homosistein (r=-0.009, p>0.05) düzeyleri arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ayrıca diyaliz hastalarının folik asit tüketimleri ile serum folik asit (r=0.004, p>0.05) ve homosistein (r=-0.090, p>0.05) düzeyleri arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hemodiyaliz ve periton diyalizi hastalarında karoten haricinde, diğer tüm besin ögelerinin tüketiminde istatistiksel açıdan önemli bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Diyaliz hastalarında belirli periyotlarda beslenme durum değerlendirilmesinin yapılmasının, malnütrisyonun önlenmesi ve erken dönemde müdahalede bulunulması açısından önem taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is evaluate the nutritional status, determine to the relation between folic acid consumption with diet and serum folic acid and homocysteine levels. Thirty haemodialysis patients and 30 peritoneal dialysis patients whose average age is 47.88±14.08 years are chosen according to determined study criterion from among volunteer. A poll are taken to patients for collect data about general information and nutrition habits. İndividual food consumption record is taken from patients a day at the weekkend of ensueing 3 day. Serum folic acid, B12 vitamin and homocysteine parameter and some of nutrition parameter that is followed periodicly in dialysis patients is taken from patients. Subjective global assessment were performed to patients. All of haemodialysis patients and peritoneal dialysis patients were malnourished according to subjective global assessment (SGA). It was evidented anthropometric measurements (weight, body mass index (BMI), waist circumference, hip circumference) of haemodialysis patients were lower than of peritoneal dialysis patients (p0.05), serum homocysteine (r=-0.009, p>0.05) levels. Also significant relation according the statistic wasn?t determined between the daily folic acid comsuption and serum folic acid (r=0.004, p>0.05), serum homocysteine (r=-0.090, p>0.05) levels. All of food component consumption except for carotene were not found any difference that statistically significantly. It was conclude that to assess periodicly the nutritional status in dialysis patients is important for the prevention of malnutrition and interfere to patients early period.