Sivas Gölova ilçesinde kronik hastalığı olan bireylerin geleneksel sağlık uygulamalarının belirlenmesi
The determine oftraditional health practices, people?s withchronic
- Tez No: 225830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel sağlık uygulamaları, Kronik Hastalıklar, Hemşirelik, Traditional health practices, Chronic Diseases, Nursing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma Sivas ili Gölova ilçesinde, hastaneye başvuran fiziksel kronik hastalıktanısı almış bireylerde geleneksel sağlık uygulamalarının belirlenmesi amacıyla analitikkesitselolarak yapılmıştır.Çalışmanın örneklemini 01 Ağustos ? 01 Kasım 2007 tarihleri arasında polikliniklerekontrol için gelen kronik hastalık tanısı almış 252 birey oluşturmaktadır. Araştırmaörneklemini oluşturan tüm bireylere kronik hastalıklarda geleneksel sağlık uygulamalarınıbelirlemek amacı ile araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanmış kişisel vehastalık bilgi formu ile kronik hastalıklara ilişkin geleneksel uygulamaları belirleme formuuygulanmıştır. Veriler kişi sayısı ve yüzdesi biçiminde tablolaştırılmıştır. Toplanan verilerSPSS 14.0 istatistik analiz programında yüzdelik tablolar, ki-kare testleri kullanılarak analizedilmiştir.Araştırmanın sonucuna göre, kişilerin geleneksel sağlık uygulamalarına başvurmaalışkanlığında; cinsiyet, sosyal sigorta durumu ve mesleki konumun önemli olduğu tespitedildi. Geleneksel sağlık uygulamaları, Gölova'da önemli bir sağlık problemidir. Kadınlar vesosyal güvencesi olmayanların, geleneksel sağlık uygulamalarına daha çok başvurduğubelirlendi.Sağlık bakım profesyonellerinin, kronik hastalıklarda geleneksel sağlık uygulamalarıkonusunda daha fazla bilgi sahibi olmaları ve geleneksel sağlık uygulamaları ile ilgilirehberlerin oluşturulmasında aktif rol almaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, in made analytical cross-sectionaly to evaluate the traditional healthpractices (aplications) of the individuals diagnosed physical chronic disease who had appliedto Sivas Gölova State Hospital.The sample group of the study, includes 252 individuals with Chronic disease,registered to the polyclinics Gölova State Hospital for control of the individuals diagnosedchoronic disease between the dates of 01 August - 01 November 2007.A personal information form and prepared by the researcher through a literature study aninterview form to determine the factors effecting in chronic diseases traditional healthpractices were applied on the all individuals forming the sample group of the research. Thedata have been put into tablis according to percentages anad number of people. The data wereanalyzed using percent test, chi-square tests and by using SPSS 14.0 statistical analysisprogram.According to the result of the study, individual's the habit of using traditional healthpractices sex, social security status and occupational position related to their. Traditionalhealth practices is an important health problem in Gölova. Most of the people who preferredtraditional health practices treatment were female, level and have no social security.Furthermore; it is suggested that health professionals have to much knowledge abouttraditional health practices in chronic diseases and they have to an active role in developmentguidelines related to traditional health practices interventions.