Term ve preterm bebek annelerinin bebeklerini algılama durumları
Term and preterm mothers' perception of their infants
  1. Tez No: 225829
  2. Yazar: GÜLAY MANAV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm, anne- bebek ilişkisi, anne algısı, preterm, mother-baby relation, mother perception
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırmanın evrenini C.Ü. Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Sivas Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Yenidoğan kliniklerinde doğum yapan term ve preterm bebek annelerinin yenidoğan bebeklerini nasıl algıladıklarını belirlemek amacıyla yapılan tanımlayıcı bir araştırmadır.Araştırma Temmuz 2007-Ekim 2007 tarihlerinde ilgili hastanelerde ilk doğumun yapan, fiziksel ve ruhsal sorunu olmayan, en az ilkokul mezunu olan anneler ve 35-37. gestasyon haftasında ve sağlık sorunu olmayan yenidoğanlar ile yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini seçilen sınırlamalara uygun yenidoğan anneleri arasından, çalışmaya katılmayı kabul eden term bebek anneleri (N=67) ve preterm bebek anneleri (N=41) oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen, annenin demografik özelliklerine ve doğum sonu özelliklerine ilişkin tanıtıcı bilgilerinden oluşan anket formu ve Broussard ve Hartner tarafından 1971 yılında geliştirilen ve ülkemizde serap Akkaya Balcı tarafından geçerliliği yapılan Yenidoğanı Algılama Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler sayı ve yüzdelik, ki-kare (X2) ve iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi kullanılarak değerlendirilmiştirAraştırma analizlerine göre;Bebeklerin prematür doğması anneleri tarafından negatif algılanmasına, term doğmalarının pozitif algılanmalarına neden olduğu belirlenmiş ve bu istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur. Term ve preterm bebek annelerinin tanıtıcı özelliklerinin bebeklerini algılamaya etki etmedikleri belirlenmiştir. Doğum öncesi bebek bakımı konusunda bilgi almamanın ve bebeğin istendik cinsiyette doğmamasının preterm bebek annelerinin bebeklerini negatif algılamalarını artırdığı bulunmuşturAnnenin bebeğini olumlu algılaması için anne davranışlarının desteklenmesi, preterm bebeklerin anneleri ile olan ilişkilerinin erken başlatılmasının sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive research done in order to define how the term and preterm infant mothers who bear at the research universe C.U Research and Practice Hospital and Sivas State Hospital gynecology and Infant clinics perceive their babies.The research is done with the mothers who gave birth for the first time at relevant hospitals in July 2007- September 2007, have no physical or mental problems and at least graduated from primary school, and with the infants at 35-37 gestasyon week and have no health problems. The sampling of the research is composed of the term mothers (N= 67) and the preterm mothers (N=41) who accepted to participate in the research among the infant mothers who were appropriate for the chosen restrictions. The survey form which was developed by the researcher and composed of introductory knowledge related to the mother?s demographic characteristics and after birth characteristics and the Infant Perception Criterion which was developed by Hartner in 1971 and the validity of which was checked by Serap Akkaya Balci in our country were used as means of data collecting. The data collected is evaluated by using number and percentage, ki-kare (X2) and the importance test of the gap between two averages.According to the research analyses; it is detected that the premature births of the infants cause their mothers perceive them negative and the term births of them cause their mothers perceive them positive, and this is also found statistically meaningful. It is identified that the term and preterm infant mothers? introductory characteristics do not effect perceiving their babies. It is found that not getting information about infant care before the birth and not having a baby of desired sex increase the preterm infants? mothers? negative perception of their infants.It is suggested that mother behavior should be supported and the early initiation of preterm infants? relations with their mothers should be ensured.