Üst karın bölgesi venleri varyasyonlarının çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of upper abdominal venous variations with multislice computed tomography
- Tez No: 225851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY HAKTANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Abdomen, venöz varyasyonlar, bilgisayarlı tomografi, Abdomen, venous variants, computed tomography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma, üst abdominal venöz yapılarından hepatik ven, portal ven, renal ven ve inferior vena kava varyasyonlarının cinsiyetler arası karşılaştırma yapılarak değerlendirilmesini amaçlamaktadır.Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, 271' i kadın, 251' i erkek olmak üzere rutin abdominal çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) yapılan toplam 523 hastanın verilerinin iş istasyonunda değerlendirilmesi ile yapılmıştır. Venöz anatomik varyasyonların görülme sıklığı her iki cinsiyet için ayrı hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır.Bulgular: 523 hastanın 279' unda (%53.3) bir ya da birden fazla venöz varyasyon saptanmıştır. 223 hastada ise hiç bir venöz varyasyon saptanmamıştır (%42.6). Portal ve hepatik ven varyasyonlarının göreceli olarak toplumda sık olarak izlendiği ve istatistiksel olarak anlamlı olmasa da hepatik ven varyasyonlarının kadınlarda daha sık olarak görüldüğü dikkati çekmektedir. İnferior vena kava, renal ven ve portal ven varyasyonlarında ise cinsiyetler arasında anlamlı fark görülmemiştir (p>0.05). Bunun yanında, daha önce bildirilmeyen nadir hepatik ve portal ven varyasyonları tespit edilmiştir.Sonuç: Özellikle vasküler varyasyonların önem taşıdığı cerrahi ve radyolojik girişimler öncesinde ÇKBT güvenle kullanılabilir. Bunun yanında, radyoloji departmanlarında abdominal ÇKBT incelemelerinin raporlanması sırasında venöz varyasyonlara dikkat edilmesi ve mutlaka belirtilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was aimed to determine the types and the frequency of the upper abdominal venous variations including hepatic, portal, and renal veins along with inferior vena cava and to evaluate differences between genders.Methods: This study was carried out by the evaluation of the data of 523 patients (271 female (% 52) and 251 male (%48)) who had routine abdominal multislice computed tomography (MSCT). Frequency of venous anatomical variants were calculated and compared between both genders.Results: One or more venous variants were detected in 279 patients (53.3%) of total 523 patients. No variation was detected in 223 patients (42.6%). Portal and hepatic venous variations were relatively common, and although no statistical significance was found, hepatic venous variations were more frequent in women. No statistical difference were detected for the variations of vena cava inferior, renal and portal veins between both sexes (p>0.05). In addition, rare hepatic and portal vein variations were described.Conclusion: MSCT can be used reliably before the surgical and radiologic interventions for which vascular variations may have importance. Besides, venous variations should be carefully evaluated and noted during the evaluation of abdominal MSCT report seasons in radiology departments.