Bölgemizde HLA (Human Lökosit Antijenlerinin) dağılımı
Distribution of Human Leucocyte Antigens in Our Region
  1. Tez No: 225941
  2. Yazar: PINAR ETİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKGÜN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: MHC, HLA, PCR-SSO, MHC, HLA, PCR-SSO
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, bölgemizde ki Human Lökosit Antijenlerinin (HLA) sıklığı araştırılmıştırBu amaçla; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Merkez Laboratuvarı immünoloji birimine HLA antijenlerini belirlemek amacıyla gönderilen örnekler değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmamızda 339 hasta, 432 donör olmak üzere; toplam 771 kişinin verileri incelenmiş ve her bir lökosit antijenin sıklığı hesaplanmıştırHLA antijenlerinin belirlenmesinde PCR-SSO (squence spesific oligonucleotid) yöntemi kullanılmıştırHasta ve donörlerin toplamını birlikte değerlendirdiğimizde yöremizde en sık saptadığımız antijen HLA-Cw4 olup görülme sıklığı %30,5 dir. Bunu sırasıyla HLA-A2 (%29,8), HLA-Cw12 (%25,9), HLA-B35, -B51 (%21,7), HLA-A24 (%20,0) izlemiştirEn az sıklıkla tespit ettiğimiz antijenler HLA-A31, -A36, -A66, -A15, -A34, -B48, -B54, -B56, -B58, -DQ7, -DR6, -DR9 olup görülme sıklıkları % 0,1 dir. Hasta populasyonunda en sık tespit ettiğimiz alleller HLA-A2 100(%29,5), HLA-A1 74(%21,8) ve HLA-A3 60(%17,7) şeklinde sıralanmıştır. Donör grubunda da bu sıralama HLA-A2 130(%30,1), HLA-A1 88(%20,4) ve HLA-A3 67(%15,5) şeklindedir. En az sıklıkla tespit ettiğimiz alleller ise HLA-A31, -A36, -A66, -A15, -A34 şeklinde olup görülme sıklıkları % 0,1 `dir.
Özet (Çeviri)
In this study, frequencies of HLA in our region have been determined.With this aim, the samples which were sent to Immunology Laboratory of the Center Laboratory Medicine Faculty of Çukurova University, were taken to be determined the types of HLA antigens. In this study, the datas of 771 person (339 patient, 432 donor) were analysed and the frequency of each lökosit antigen were calculatedPCR-SSO (sequence spesific oligonucleotid) method was used to determine HLA antigen. If we determine the datas of patients and donors totaly, the most common HLA antigen in our region is HLA-Cw4 with the frequency of %30,5. HLA-A2 (%29,8), HLA-Cw12 (%25,9), HLA-B35, -B51 (%21,7), HLA-A24 (%20,0) followed this in turn. The least common leucocyte antigens which we determine are HLA-A31, -A36, -A66, -A15, -A34, -B48, -B54, -B56, -B58, -DQ7, -DR6, -DR9 with frequency of % 0.1.The most common HLA allels in this patient population are HLA-A2 100(%29,5), HLA-A1 74(%21,8) ve HLA-A3 60(%17,7). This gradation in donor group is HLA-A2 130(%30,1), HLA-A1 88(%20,4) and HLA-A3 67(%15,5). The least common leucocyte antigens which we determine are HLA-A31, -A36, -A66, -A15, -A34 with frequency of % 0.1.