Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde yatan hastalarda basınç ülseri prevalansı
Pressure ulcer prevalence in patients at Çukurova University Balcalı Hospital
  1. Tez No: 225954
  2. Yazar: DURDU GÜL İNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSEL ÖZTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç ülseri, Braden Ölçeği, Hemşirelik, Prevalans, Braden Scale, Nursing, Pressurce Ulcer, Prevalence
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Basınç Ülseri; genellikle kemiksi bir bölge üzerinde basınca bağlı olarak sürtünme ve yırtılma ile seyreden deri ve deri altı dokularda oluşan zedelenme olarak tanımlanmaktadırBu çalışma Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde yatan hastalarda basınç ülseri prevalansını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinin dahiliye ve cerrahi kliniklerinde ve yoğun bakım ünitelerinde yatan ve çalışmaya katılmayı kabul eden, hastaneye en az 24 saat önce kabul edilmiş 18 yaş ve üstü 404 hastadan oluşturulmuş ve araştırma hastane yönetiminden izin alındıktan sonra uygulanmıştır. Hastaların sosyo-demografik ve tıbbi özellikleri ile basınç ülserinin aşaması ve lokalizasyonunu gösterecek veri toplama formu hazırlanmıştır. Basınç ülseri gelişen hastaların basınç ülseri evresi NPUAP'nin sınıflamasına göre belirlenmiştirÇalışmaya katılan hastaların %51,7'si erkek, %48,3'ü kadın ve yaş ortalaması 51.22 ± 0,84 olup %42,6'sının dahiliye kliniklerinde, %38,9'unun cerrahi kliniklerinde, %18,5'inin yoğun bakım ünitelerinde yattığı, ortalama yatış süresi ise 9,6 ± 0,5, hareketlilik düzeyinin ise %65,1'inin bağımsız, %23'ünün yarı bağımlı, %11,9'unun bağımlı olduğu, %93,5'inin bilincinin açık, %1,5'inin bilincinin stupor, %5'inin bilincinin kapalı olduğu, %89,6'sında basınç ülseri olmadığı, %10,4'ünde basınç ülseri olduğu, %65,3 hastanın basınç ülseri gelişmesi açısından risk altında olmadığı, %18,6'sının risk sınırında, %4,7'sinin orta derecede risk taşıdığı, %7,2'sinin yüksek risk taşıdığı, %4,2'sinin çok yüksek risk taşıdığı saptanmıştır. En fazla basınç ülserinin %43,9'la sakrum bölgesinde ve %45,2'sinin evre II olduğu bulunmuşturBu çalışmada basınç ülseri prevalansı %10,4 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçları araştırmanın yapıldığı kurumda basınç ülserini önleme çalışmalarına dayanak oluşturmak üzere kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
A pressure ulcer is described as the injury to the skin and underlying tissue with shear and friction usually over a bony prominence as a result of pressureThis study is organized to find out the pressure ulcer prevalence in patients at Cukurova University Balcalı Hospital. Our study includes 404 patients from medical, surgery and intensive care units who accepted to participate, over 18 years old, and hospitalized at least 24 hours before the study. A permission is also got from the hospital administration. A data collection form is prepared to show patients? sociodemographic and medical characteristics together with the stage of pressure ulcer and localization. The stage of the patients? pressure ulcers are identified according to NPUAP?s classificationIt is found that 51,7% of patients who participated the study are men, 48,3% are women and the mean age is 51,22 ± 0,84; 42,6% of patients are in medical clinics, 38,9% are in surgery clinics, 18,5% are in intensive care units and mean hospitalisation period is 9,6 ± 0,5; 65,1% are independent, 23% are half independent, 11,9% are dependent; 93,5% are conscious, 1,5% are stupor, 5% are unconscious; 89,6% don?t have a pressure ulcer, 10,4% have a pressure ulcer; 65,3% are not at risk for developing a pressure ulcer, 18,6% are at risk limit, 4,7% are at intermediary risk, 7,2% are at high risk, 4,2% are at very high riskIn our study, pressure ulcer prevalence is found as 10,4%. The results of this study will be used for pressure ulcer prevention studies at the institution.