Hastane enfeksiyonlarına neden olan gram negatif bakterilerde antibiyotik direnci
Antibiotic resistance in gram negative bacteria that cause nosocomial infections
  1. Tez No: 727059
  2. Yazar: GÜLŞEN KAHRAMAN LAĞAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Hatice KORKMAZ GÜVENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonu, Gram negatif bakteri, antibiyotik direnci, Nosocomial infection, Gram negative bacteria, antibiotic resistance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Balcalı Hastanesi'nde yatan, Hastane Kaynaklı Enfeksiyon (HKE) tanılı hastalardan alınan muayene maddelerinden izole edilen Gram negatif bakterilerde antibiyotik dirençliliğinin ortaya konması, ayrıca artan direnç problemi nedeniyle tekrar kullanıma giren kolistine karşı direncin ortaya çıkma endişesi ve boyutunun ortaya konabilmesi amacıyla, Balcalı Hastanesi merkez laboratuvarı, mikrobiyoloji birimine 12.10.2020-08.02.2021 tarihleri arasında HKE tanısı konmuş hastalara ait muayene maddeleri Eosin Methylene Blue Agar besiyerine inoküle edilmiş, Gram boyama ve mikroskobik inceleme ile doğrulanan 109 Gram negatif bakteri suşunun saf kültürleri yapılmış ve identifikasyon için biyokimyasal testler ve Vitek-2 ® Compact Bakteri Tanılama Sistemi kullanılmıştır. İzolatların; 35'i Escherichia coli, 29'u Klebsiella pneumoniae, 33'ü Acinetobacter baumannii ve 12'si Pseudomonas aeruginosa olarak tanılanmıştır. Kirby Bauer Disk Diffüzyon Yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen antibiyogram neticesinde; tüm suşlar, 'çoklu antibiyotik direnci' gösterirken, çalışılan hiç bir suş kolistin antibiyotiğine karşı direnç göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Demonstrating antibiotic resistance in Gram-negative bacteria isolated from examination materials taken from patients with a diagnosis of nosocomial infections hospitalized at Çukurova University Faculty of Medicine, Balcalı Hospital, as well as demonstrating the concern and extent of resistance to colistin, which is re-used due to the increasing resistance problem. For this purpose, examination materials belonging to patients diagnosed with nosocomial infections were inoculated in Eosin Methylene Blue Agar medium between 12.10.2020-08.02.2021 in the microbiology unit of our hospital, pure cultures of 109 Gram-negative bacterial strains confirmed by Gram staining and microscopic examination were performed and for identification biochemical tests and Vitek-2 ® Compact Bacterial Identification System were used. Isolates; 35 were diagnosed as Escherichia coli, 29 as Klebsiella pneumoniae, 33 as Acinetobacter baumannii and 12 as Pseudomonas aeruginosa. As a result of the antibiogram performed using the Kirby Bauer Disk Diffusion Method; All strains showed 'multiple antibiotic resistance', while none of the strains studied showed resistance to the antibiotic colistin.