ÇÜTF Balcalı Hastanesi Yenidoğan Bakım Ünitesi'nde yatmış hastaların yatış pozisyonlarının serebral kan akımına etkisinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effect of hospitalization positions on cerebral blood flow of patients in the neonatal intensive care unit of ÇÜTF Balcali Hospital
- Tez No: 650360
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT NARLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan yatış pozisyonu, serebral bölgesel oksijen saturasyonu, Near Infrared Spektroskopi, Transkraniyal Doppler Ultrasonografi, pulsatilite indeks, rezistans indeks, Neonatal lying position, cerebral regional oxygen saturation, Near Infrared Spectroscopy, Transcranial Doppler Ultrasonography, pulsatile index, resistance index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada ÇÜTF Balcalı Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatmış olan hastaların yatış pozisyonlarının serebral kan akımı üzerine etkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2020-Temmuz 2020 tarih aralığında yatan 33 hasta, hasta kayıtlarından elde edilen veriler ile retrospektif olarak hastaların tanıları, cinsiyetleri, doğum haftaları, yaşları, 1. ve 5. dakika APGAR skorları, doğum şekilleri ve doğum yerleri, boy/kilo ve baş çevresi değerleri, supin ve pron yatış pozisyonunda ölçülen Near Infrared Spektroskopi (NIRS) ve Transkraniyal Doppler Ultrasonografi (TKD) değerleri veri toplama formlarına kaydedildi. Hastalar supin ve pron yatış pozisyonlarına göre 2 gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya 33 yenidoğan bebek alındı. Supin ve pron yatış pozisyonda ölçülen Pİ (Pulsatilite İndeks) (p=0,882) ve Rİ (Rezistans İndeks) ( p=0,887) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Serebral bölgesel oksijen satürasyonu (CrSO2) ise istatistiksel olarak sınırda anlamlı olarak saptandı (p=0,054). Pİ ve Rİ arasında supin pozisyonda (r=0,902 p=0,05). Sonuç: Yenidoğan döneminde yatış pozisyonun serebral kan akımı üzerine etkisini gösterebilmek için örneklem sayısının daha büyük olduğu yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the effects of the lying positions of patients hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of ÇÜTF Balcalı Hospital on cerebral blood flow. Materials and Methods: 33 patients hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of Çukurova University Faculty of Medicine between January 2020 and July 2020, retrospectively with the data obtained from the patient records, the diagnoses, gender, birth weeks, ages, 1st and 5th minutes APGAR scores, delivery types and birth places, height / weight and head circumference values, Near Infrared Spectroscopy (NIRS) and Transcranial Doppler Ultrasonography (TCD) values measured in the supine and prone lying position were recorded on data collection forms. The patients were divided into 2 groups according to their supine and prone lying positions. Results: 33 newborn babies were included in the study. There was no statistically significant difference between PI (Pulsatile Index) (p = 0.882) and RI (Resistance Index) (p = 0.887) values measured in supine and prone positions. Cerebral regional oxygen saturation (CrSO2) was statistically significant at the border (p = 0.054). A statistically significant, strong and positive correlation was found between PI and RI in the supine position (r = 0.902 p = 0.05). Conclusion: New studies with larger samples are needed to show the effect of lying position on cerebral blood flow in the neonatal period.