Ratlarda bilirübin ile oluşturulan nörotoksisitede oksidatif stresin rolü ve L-karnitinin koruyucu etkisi
The role of oxidative stress in bilirubin induced neurotoxicity and protective effect of L-carnitine in rats
  1. Tez No: 225958
  2. Yazar: FİLİZ KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: bilirübin toksisitesi, L-karnitin, oksidatif stres, rat, bilirubin toxicity, L-carnitine, oxidative stress, rat
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Son zamanlarda bilirübin toksisitesi patogenezinde oksidatif stresin rolü in vitro çalışmalarda araştırılmaktadır. L-karnitin (LK) beta oksidasyon yolu ile ATP üretimi için yağ asitlerinin mitokondrial taşınmasında esas kofaktördür. Bununla birlikte önemli bir özelliği de antioksidan aktivite göstermesidir. Çalışmamızın amacı ratlarda bilirübin aracılı oksidatif strese karşı LK'in koruyucu etkisi olup olmadığını araştırmaktır.Çalışmamızda 30 adet 1 günlük Sprague-Dawley ratlar kullanıldı. Bunlar eşit olarak 5 gruba bölündü. Kontrol grubundaki ratlara distile su, bilirübin grubundakilere bilirübin 40 mg/kg dozda periton içine verildi. 3 grup hayvana bilirübin verilmesinden 40 dakika önce LK farklı dozlarda (50 mg/kg, 100 mg/kg ve 200 mg/kg) periton içine uygulandı. Tüm ratlar bilirübin veya distile su verilmesinden 1 saat sonra dekapite edildi ve beyinleri çıkarılarak beyin homojenatında oksidatif stres parametreleri çalışılmak üzere -80 ? C'de donduruldu.Bilirübin grubunda kontrol grubuna göre oksidatif stres göstergesi olan lipid peroksidasyon (LPO) anlamlı derecede yüksek bulundu. Bilirübin grubunda süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon s-transferaz (GST) ve glutatyon redüktaz (GR) aktiviteleri ile glutatyon (GSH) düzeyi anlamlı derecede düşük ve glutatyon peroksidaz (GPx) aktivitesi anlamlı derecede yüksek idi. İnflamasyon göstergesi olan myeloperoksidaz (MPx) aktivitesi de bilirübin grubunda anlamlı derecede yüksekti. LK verilen ratlarda LPO düzeyi anlamlı derecede azaldı; SOD, CAT ve GR aktiviteleri ile GSH düzeyi anlamlı derecede arttı ve GPx, GST ve MPx aktiviteleri anlamlı derecede azaldı. LK etkisi doza bağlı olarak artış göstermişti.Bu çalışma bilirübinin ratlarda oksidatif stresi artırdığını ve LK'in oksidan/antioksidan durumu düzelttiğini göstermiştir. Bu bulgular LK'in bilirübin toksisitesi tedavisinde yeri olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, the role of oxidative stress in the pathogenesis of bilirubin toxicity has been investigated in in vitro studies. L-carnitine (LC) is an essential cofactor in the mitochondrial transfer of fatty acids for production of ATP via beta oxidation. However, an important property of LC is its antioxidant activity. The aim of our study is to investigate whether LC has protective effect against bilirubin induced oxidative stress in rats.Thirty Sprague?Dawley rats, aged 1 day were used in our study. They were equally divided into five groups. Rats in control group were given distilled water, whereas those in bilirubin group were intraperitoneally injected with bilirubin at a dose of 40 mg/kg. Three groups of animals were administered LC intraperitoneally at different doses (50 mg/kg, 100 mg/kg, and 200 mg/kg) 40 minutes before bilirubin injection. All rats were decapitated after 1 hour of bilirubin or distilled water injection and the brain immediately removed frozen at -80 degrees C until used for determination of oxidative stress parameters in brain homogenate.Lipid peroxidation (LPO), an indicator of oxidative stress, was found significantly high in bilirubin group compared to control group. Activities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione s-transferase (GST) and glutathione reductase (GR) and the level of glutathione (GSH) were significantly low and glutathione peroxidase (GPx) activity was significantly high in bilirubin group. Also myeloperoxidase (MPx) activity, an indicator of inflammation, was significantly high in bilirubin group. Level of LPO significantly decreased in LC treated rats. Activities of SOD, CAT and GR and the level of GSH significantly increased and activities of GPx, GST and MPx significantly decreased in LC treated rats. LC effect increased in a dose dependent manner.The present study demonstrated that bilirubin increased oxidative stress and LC restored oxidant/antioxidant status. These findings suggest that LC may be of therapeutic value in bilirubin toxicity.