Canlı donör karaciğer transplantasyonu yapılan hastalarda biliyoenterik ve uç uca safra yolu anastomozlarının komplikasyonlarının karsılastırılması
Comparison of The Complications of Bilioenteric and Duct-to-Duct Biliary Anastomosis in Living Donor Liver Transplantations
  1. Tez No: 225996
  2. Yazar: ÖZLEM DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER ALAÇAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı donör karaciğer transplantasyonu, uç-uca safrayolu anastomozu, biliyoenterik anastomoz, komplikasyonlar, Living donor liver transplantation, duct to duct bile ductanastomosis, bilioenteric anastomosis, complications
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
A.Ü.T.F. Transplantasyon Ünitesi'nde canlı donör karaciğer transplantasyonuyapılan hastalarda uç uca safra yolu anastomozu ve duktojejunostomianastomozunun nakil sonrası gelisen komplikasyonlarla arasında iliski olupolmadığını belirlemektir.Materyal ve Metod:Kliniğimizde canlı donör karaciğer transplantasyonu yapılan hastalarınverileri retrospektif olarak kaydedilmis ve sonuçlar istatistiksel yöntemlekarsılastırılmıstır. Hastaların yas ve cinsiyet dağılımları, Child ve MELD skorları,greft volümleri ve greft volümü/alıcı vücut ağırlığı oranları, preoperatif semptomlarıve tanıları retrospektif olarak incelenmistir.Ameliyat sonrası gelisen komplikasyonlar; safra kaçağı, safra yolutıkanıklığı, kolanjit, koledokolitiazis, biloma, intraabdominal apse, intraabdominalkanama, hepatik arter trombozu, hepatik ven trombozu, portal ven trombozu,rejeksiyon, reoperasyon ve mortalite seklinde değerlendirilmis ve bukomplikasyonlar sonrası hastalara yapılan balon ve stend girisimleri veya tekraroperasyon tedavileri kaydedilmistir. Bunların Roux-en-Y duktojejunostomi veya uçuca safra yolu anastomozu ile iliskisinin varlığı arastırılmıstır.Bulgular:66 hastada duktojejunostomi yapılan grupta intraabdominal apse gelisimiistatistiksel olarak daha yüksek bulundu. (p:0.026) Diğer değerlendirilenkomplikasyonlar ile anastomoz tipleri arasında anlamlı iliski bulunmadı. Sağ lobcanlı donör karaciğer transplantasyonu yapılan hastalarda uç-uca anastomozdabiliyer komplikasyonlardan safra kaçağında duktojejunostomi grubuna göreistatistiksel olarak anlamlı yükseklik saptanmıstır. (p:0.028) Sol lob canlı donörkaraciğer transplantasyonu yapılan hastalarda uç-uca anastomozda biliyerkomplikasyon yokken, enterik grupta biliyer komplikasyon olmus, ancak anastomoztipleri arasında istatistiksel olarak fark saptanmamıstır. Anastomozdaki safra yolusayısı 1, 2 ve 3 olan duktojejunostomi ve uç-uca safra yolu anastomozu yapılanhastalarda komplikasyonlar ile biliyer anastomoz tipi arasında istatistiksel olarakanlamlı fark saptanmamıstır. Hepatik arter trombozu, hepatik ven trombozu ve portalven trombozu gelisen hasta grubunda safra yolu anastomozları ile komplikasyonlararasında istatistiksel olarak anlamlı iliski saptanmamıstır.Sonuç:Canlı donör karaciğer transplantasyonlarında duktojejunostomi anastomozugrubunda intraabdominal apse gelisimi, sağ lob canlı donör karaciğertransplantasyonlarında uç-uca safra yolu anastomoz grubunda safra kaçağıistatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmustur. Karsılastırılan diğerkomplikasyonlar ile safra yolu anastomoz tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlıfark saptanmamıstır.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study is to determine whether there is a correlation betweenthe post transplantation complications and the type of bile duct anatomosis.Material and Method:Clinical data of living donor liver transplantations performed in AnkaraUniversity was collected retrospectively and the results were compared statistically.Age, sex, Child and MELD scores, graft volumes and graft volume/recipient bodyweight rates, preoprative symptoms and diagnosises were compared retrospectively.Postoperative complications taken under consideration were bile leakage, bileduct obstruction, cholangitis, choledocolithiasis, biloma, intraabdominal abscessformation, intraabdominal bleeding, hepatic artery thrombosis, hepatic veinthrombosis, portal vein thrombosis and rejection. The relation of those compliationsand type of anastomosis whether Roux-en-Y ductojejunostomy or duct-to-duct bileduct anastomosis were compared.Findings:In the group that ductojejenostomy was performed rate of intraabdominalabscess development was significantly higher. (p:0.026) There were no significantcorrelation with the anastomosis type and the other reamining complications. Ductto-duct anatomosis group had significantly higher rates of bile leakage (p:0.028). Inthe evaluation of patients who underwent living donor left lobe liver transplantationbile leak was seen only in the bilioenteric anastomosis group but the statisticaldifference was not significant. Number of the ducts that were anastomosed had noimpact on bile leak. There were no correlation between type of anatomosis andoccurance of thrombosis of hepatic artery, hepatic vein and portal vein either.Result:Intraabdominal abscess formation was higher in ductojejenostomy groupwhereas bile leakage was more common in duct to duct anastomosis group. All othercomplications compared did not yield any statistical significant difference.