İzlenimcilik akımının müziğe yansıması ve bu akımdan etkilenmiş bestecilerin incelenmesi
The influence of impressionism in music and the study of the influenced composers
- Tez No: 226030
- Danışmanlar: PROF. DR. A.HAKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İzlenimcilik Akımı, Debussy, Ravel, Impressionism, Debussy, Ravel
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Ressam Claude Monet, güneşin deniz üzerindeki renklendirmelerini tasvir eden bir tablo yaparak buna ?izlenim-intiba? anlamına gelen ?empresyon? adını verir. 1874 yılının Mayıs ayında bu tablo bir Paris galerisinde sergilenir. Bu sergiyi gezen bir Fransız gazetecinin aynı kelimeyi sergiyle ilgili genel bir deyim halinde kullanmasıyla bir akımın adı olur. Bu deyim yaygınlaşarak sanatın başka kollarını da etkilemiştir, bu akımın etkisinde kalan en önemli sanat dallarından biride müziktir.Bu çalışmada öncelikle sanatta büyük bir devrimin gerçekleşmesine neden olan izlenimcilik akımının tanımına, doğuşuna ve özelliklerine değinilmiştir.Ardından bu akımın müziğe etkisi ve izlenimciliğin güçlü temsilcileri olan Debussy ile Ravel'in yaşamları, müzik stilleri incelenmiştir. Daha açıklayıcı olması amacıyla eserlerinin bazı kısımlarından örnekler sunulmuştur. Bunun yanında bazı resim ve fotoğraflara da yer verilmiştir. Son olarak izlenimci akımdan etkilenen fakat bu akıma Debussy ve Ravel kadar damgasını vurmamış olan birkaç besteciye de değinilmiştir.İzlenimcilik akımı, 20. yüzyıla kadarki geleneksel üslupların yıkılıp sanat alanında büyük devrimlerin gerçekleşmesi açısından ve günümüze kadar süren çağdaş müziğin hazırlayıcısı aynı zamanda başlangıcı olmasından dolayı oldukça önem taşır.Bu çalışmanın amacı izlenimcilik akımının müzikteki etkilerini araştıran konservatuvar ve müzik öğrencilerine tanıtıcı bir kaynak oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
Painter Claude Monet has painted a picture, and given it the name ?impression?, meaning feeling, where the sun is reflected on the sea. In May 1874 this painting has been exhibited in a Parisian gallery. A French journalist, while visiting the exhibition, employed the same idiom which became a trend. This idom, by becoming widespread, has influenced other branches of art, and one of the most important branches that were influenced is music.Primarily in this paper I have touched on the subject of the definition, birth and themes in impressionism which was the reason for a great revolution in the arts.Debussy?s and Ravel?s lives and music and consequent influence on impressionism have been examined. In order to illustrate this better some examples of their works have been given. Pictures and photos have been added alongside. Finally, some other composers which have been influenced by impressionism, but have not put their signature as Debussy and Ravel have done, are referred to.Because of its genre, which has greatly changed the style which reigned up to 20th century and created an immense revolution in the arts, impressionism carries a great importance in contemporary music.The purpose of this paper is to introduce the origin of the influence of impressionism in music for the music academy and music students.