Maurice Ravel' in 20. yüzyıl piyano repertuvarındaki önemi ve Sol Majör Piyano Konçertosunun ayrıntılı incelenmesi
Significance of Maurice Ravel in 20th century piano repertoire and a detailed study of his G Major Piano Concerto
- Tez No: 459727
- Danışmanlar: DOÇ. ELİF ÖNAL ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Maurice Ravel, Piyano Konçerto, Piyano, Maurice Ravel, Piano concerto, Piano
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalgı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Fransız müziğinin 20. yüzyıldaki en önemli ve etkili isimlerinden besteci, piyanist ve orkestra şefi Maurice Ravel, ünü daha yaşarken Fransa sınırlarını aşıp Kıta Avrupası'na, İngiltere'ye ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılmış bir müzisyendir. İlk olarak resim, edebiyat ve sonrasında müzikte etki gösteren ve temelinde dış dünyanın sanatçıda yarattığı etkiyi temel alan“Empresyonizm”(İzlenimcilik) akımı ilk olarak 19. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. M. Ravel her ne kadar tam anlamıyla kabul etmese de, Empresyonizm akımının müzik alanındaki en önemli temsilcilerindendir. Bugün Ravel deyince akla gelen bestecilik özelliklerinden birisi, bestecinin düzenleme ve orkestrasyon alanındaki büyük yetkinliği ve becerisidir. Şüphesiz ki M. Ravel'in sanat anlayışının oluşmasında ve piyano ve orkestra eserlerindeki estetik özelliklerin ortaya çıkmasında, yaşadığı dönem içerisindeki akımların etkisi büyüktür. 19. yüzyıl sonlarına doğru, Empresyonizm akımı ile yakın zamanlarda ortaya çıkan ve başka ülkelerin kültür ve sanatını yansıtma fikrini içeren Egzotizm'e duyulan hayranlık, o dönemin birçok sanatçısı gibi M. Ravel'in estetik dünyasını da etkilemiştir. M. Ravel'in müzik kariyerinin doruklarındayken bestelediği, geleneksel konçerto stilinde başlayıp ani değişimler ile caz müziği etkileri taşıyan ve bugün hala piyano repertuvarının en çok çalınan ve sevilen eserlerinden olan Sol Majör Piyano Konçertosu, bestecinin en önemli eserleri arasında gösterilmektedir. Bu eser aynı zamanda bestecinin yazdığı son piyano eseridir. Bu çalışmada M. Ravel'in müzikal yaratıcılığı, piyano müziğine kattığı yenilikler ve Sol Majör Piyano Konçertosu detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most significant and influential figures of the French music in the 20th century, composer, pianist and conductor Ravel is a musician whose fame spread beyond France to continental Europe, Britain, and the United States during his lifetime. Impressionism, which started in painting and literature, and then rose in music and is based on the effect the external world produced on the artist, emerged in France in the 19th century and spread to the world. Although he does not acknowledge the fact himself, Ravel is among the greatest representatives of the Impressionist movement in the field of music. Today, Ravel as a composer is remembered mainly for his great mastery over arrangement and orchestration. There is no doubt that M. Ravel's understanding of art and the development of the esthetic characteristics of his piano and orchestra works were influenced, to a large extent, by the movements of his time. The admiration for impressionism along with exoticism, a contemporary movement that involved the idea of artists reflecting the culture and arts of other countries in their works, had an impact on M. Ravel, as it did on other artists of the time. Starting in the traditional concerto style but undergoing sudden changes reminiscent of the jazz music, the Piano Concerto in G Major, which M. Ravel composed when he was at the height of his career, is among the major works of the composer. It is also the last piano work he wrote.