II. Dünya Savaşı'ndan günümüze Türkiyenin ABD ve Rusya ile siyasi ilişkileri
Turkey's political relations with Russia and USA since end of the World War II till today
  1. Tez No: 226494
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÜRER, YRD. DOÇ. DR. UĞUR ÖZGÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savas, Türk Dıs Politikası, ABD, SSCB, Yeni Dünya Düzeni, Balkanlar, Orta Doğu, Avrasya, Cold War, Turkish Foreign Policy, New World Order, USA, SSCR, Balkans, Caucasia, Middle East, Eurasia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
?kinci Dünya Savasından sonra dünya siyaseti yeniden sekillenmeye baslamıstır. Dünyanın ikikutba ayrılmasıyla baslayan süreç, zaman içerisinde mutasyonlara uğramıstır. Sovyetlerinyıkılmasından sonra her seyin çok farklı olacağı düsüncesi kısmen doğru çıkmıstır. Busenaryoda Amerika Birlesik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği basroldeydi.Kimileri Sovyetlerin yıkılmasından sonra böyle bir statünün tekrar ortaya çıkmasınınimkânsız olduğunu düsünmüstür. Ne var ki, her geçen gün yasadığımız güncel hadiseler,devletlerarasındaki iliskiyi anlayabilmek adına soğuk savas sürecini iyi bilmemiz gereğinigöstermektedir. Söz konusu tezde soğuk savas baslangıcı, kritik dönemeçler ve adeta karbonkâğıdıyla bugüne uyarlanabilecek gelismeler anlatılmaktadır. Bu dönemler, mümkün olduğukadar merkeze Türkiye konularak anlatılacaktır. Sürenin uzun ve olayların kesif olmasıdolayısıyla mümkün olduğunca detaydan kaçınılmıs ve olayların nüvesi anlatılmayaçalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
After World War II, world politics has begun to take shape. The process which starts withpolarizing of world in two, has had mutations with time. Idea that everything would proceedin a very different way, has become particulary true. United Nations of America and Union ofSoviet Socialist Republics were two major players in this scenario. Some had thought that it isimpossible that a status like this emerges again. Nevertheless, daily actual incidents prove thenecessisty of analysing the cold war process to understand the relations of countries. Thesis inquestion, emergence, important periods of cold war and its happenings that could be as thesame of today. These processes will be discussed putting Turkey in the centre. Because theperiod is long and incidents are dense, the details will be avoided as possible and gists will betold.