45 numaralı tapu tahrir defterine göre Simav nahiyesi
Simav according to tax registers number 45
- Tez No: 226557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nahiye, Nüfus, Osmanlı Devleti, Simav, Tahrir Defteri, District, People, Otoman Empire, Simav, Tahrir Defter
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmanın temel kaynağını oluşturan Tahrir Defterleri, Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik ve beşeri durumu hakkında bilgiler vermektedir. Çalışmamızda, II. Bayezid döneminde yapılmış ve bölgeyle alakalı ilk tahrir defteri olan 45 numaralı Tahrir Defteri ışığında Simav Nahiyesi'nin coğrafi, tarihi, idari, nüfus ve iktisadi durumu hakkında tespitler yapılmıştır.Bölge tarih öncesi dönemlerden beri yerleşim yeri olmuş daha sonra Anadolu'nun Türkleşmesiyle bölgede Selçuklu hâkimiyeti başlamıştır. Bu tarihten sonra Simav, Germiyanoğulları'nın ve daha sonra da Osmanlı Devleti'nin kontrolüne geçmiştir.Simav Nahiyesi, çalışmayı kapsayan dönemde 71 köye ve 14 mezra'aya taksim edilmişti, ayrıca Simav Nahiyesi'nin merkezi ise idari bakımdan 3 mahalleden meydana gelmekteydi.Simav Nahiyesi'nde nüfus yaklaşık olarak 9299 kişidir. Nahiyede hububat üretimine önem verilmekte, bunun yanında sebze ve meyve de yetiştirilmekteydi. İktisadi bakımdan Simav Nahiyesi'nde zirai üretime ek olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık da yapılmaktaydı.Bölge ile alakalı ilk tahrir defteri olan 45 numaralı tahrir defteri ışığında yapmış olduğumuz bu çalışma, bölgenin diğer tahrirlerinde ne derece gelişmiş olduğunu göstermesi bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Main source of this study based on the Ottoman book of the Tahrir Defters that give information about the government social, economic and people.The district of the Simav geographical, history, administrative, popilation and economic condition information have been determined from the Ottoman Tahrir Defters registered 45 that was weitten first book about the Simav region during the Sultan II. Bayezid ruling period.Region has been settlement since the pre historical era, after Anatolia had been Turkicized; Seljuk sultanate had a power of the region governing. After this date Simav had been governed by the Germiyanoğulları, then Ottoman empire.During the this study time the district of the Simav had divided 71 villages and 14 settlement regions zone besides, the district of the Simav center had been consists of three quarters.Simav population was approximately 9299.Grain agriculture was very important in the Simav region, furthermore.Fruit and vegetable productions werw another main economic income fort he region.Besides agriculture production small cattle rising and beekeeping have done.This study has been prepared according to the first book of the Tahrir Defter 45 was related with the region, our study is very important that was showing region had very developed as in another government records.