İslam Hukuku açısından kimsesiz çocukların korunması ve bakımı
Preservation and caring of homeless children in terms of İslamic Law system
  1. Tez No: 226583
  2. Yazar: ÜZEYİR KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: slam Hukuku, kimsesiz çocuklar, nafaka, bakım, koruma, evlatedinme, koruyucu aile, kurum bakımı, nesep, Islamıc Law, homeless children, maintanence, caring, preservation, adoption, protective familiy, society care, lineage
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kimsesiz çocukların korunması ve bakımı toplumlarda sürekli bir sorun teskiletmistir. Her toplum ekonomik, sosyal ve kültürel durumuna göre kimsesiz çocuklarınkorunması ve bakımı hususunda bir takım düzenlemeler yapmıstır. ?slam Hukuku datoplumsal bir yara olan kimsesiz çocuklar sorununa dikkat çekmis ve ?lakit? baslığı altındakimsesiz çocukların bakımı, korunmaları, nafakaları, dinleri ve neseplerinin belirlenmesihususunda sürekli terkedilmis çocukların lehine hükümler ortaya koymustur.?slam Hukuku kimsesiz çocukların bakımı, korunması ve topluma kazandırılmasıiçin en uygun yöntemin bir aile içinde bakılması ve büyütülmesi olduğunu kabul etmis, buyüzden istemesi halinde terkedilmis çocuğun bakımı ve korunması sorumluluğunuöncelikle onu bulup alan kimseye yüklemistir. Bu çocukların nafakalarının da varsa kendimallarından karsılanacağı, malları yoksa nafakalarını devletin karsılayacağı hükmebağlanmıstır. Günümüzde ise kimsesiz çocukların bakımları ve korunmaları hususundaevlat edinme ve koruyucu aile uygulaması ön plana çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
Preservation and caring of homeless children have always presented a problem forcommunities. Each community has made arrangements for the preservation and caring ofthe homeless children according to their economic,social and cultural situations. Islamiclaw system has called attention to the problem of homeless children and issued itsregulations called `lakit `as title. These regulations include preservation and caring of thesehomeless children, their maintenance,identification of their lineages and religions. Theseregulations have always been in favour of the homeless children.Islamic law system has always seen the upbringing and caring of homeless childrenin a family as the best way for their protection, caring and rehabilitation. So theresponsibility of caring and preservation of a homeless child is given to the one who findsand takes him. The maintenance of such homeless children is provided by their ownproperty if they have, otherwise it is provided by the government according to the Islamiclaw system. In today?s world, the adoption (of a child) and protective family system hasbecome popular for the preservation and caring of homeless children.