İşletmelerde sosyal sorumluluk üzerine bir alan çalışması
A field study on social responsibility in organisations
  1. Tez No: 226584
  2. Yazar: HALİL AKYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, SA 8000 Standardı, Tekstil Sektörü, Social Responsibility, SA 800, Textile Industry
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu yüksek lisans tezi, sosyal sorumluluk kavramı, sosyal sorumluluk alanları, sosyal sorumluluk stratejileri, sosyal sorumluluk düzeyleri ve sosyal sorumluluk standardı olan SA 8000 gibi konuları ele alan bir çalışmadır. Ayrıca sosyal sorumluluk üzerine yapılan önceki çalışmaları, sosyal sorumluluk kavramının işletmeler açısından ne ifade ettiğini, işletmelerin hangi alanlarda ve ne tür sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunduklarını Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren tekstil işletmeleri açısından ortaya koymaya çalışmıştır.Bu çalışma, teori ve uygulama olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısımda, sosyal sorumluluk kavramının tanımı, önemi, kapsamı ve tarihçesi anlatılmış, daha sonra sosyal sorumluluk yaklaşımları, sosyal sorumluluk düzeyleri, sosyal sorumluluk alanları, sosyal sorumluluk stratejileri ile sosyal sorumluluk standardı (SA 8000) hakkında bilgiler verilmiştir. Uygulama kısmında ise, Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren tekstil işletmelerinin sosyal sorumluluk faaliyetleri hakkında veriler elde etmek için yöneticiler ile mülakat yapılmıştır. Elde edilen veriler, soysal sorumluluk faaliyetlerinin yetersiz olduğu, firmaların genellikle işletme içi sosyal sorumluluk faaliyetlerini yerine getirdikleri, işletme dışı sosyal sorumluluk faaliyetlerini ise daha çok büyük firmaların yerine getirdiklerini ortaya koymaktadır. Ayrıca, araştırmada elde edilen veriler Kahramanmaraş'ta eğitim ve sağlık alanında yapılan sosyal sorumluluk faaliyetlerinin daha ön planda olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This master thesis concentrates on social responsibility and related topics including conceptual definitions, previous studies about social responsibility, social responsibility levels and strategies along with SA 800. This study also tries to find out what social responsibility means and social responsibility activities from the point of view of companies in textile industry in Kahramanmaras.This study incorporates two parts: theoretical and empirical part. In theoretical part, social responsibility and related topics have been outlined. While the empirical part involved interviewing company managers to collect the date to accomplish the objectives of this study. The collected data reveals the social responsibility activities of companies and their view on this subject. The results show that relatively big companies are undertaking social responsibility activities and these activities concentrate on health and educational areas.