Okul öncesi dönem 4-6 yaş grubu çocukların müziksel yaşantılarına popüler müziklerin etkisi
The influence of popular music on the musical background of 4-6 year-old pre-school children
  1. Tez No: 226646
  2. Yazar: MELİS OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Müzik, Popüler Kültür, Okul Öncesi Dönem, Kitle İletişim Araçları, Popular Music, Popular Culture, Pre-school, Communication Instruments
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönem 4-6 yaş grubunda olup okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların müziksel yaşantılarına popüler müziklerin etkisi velilerine ve öğretmenlerine uygulanan anket yoluyla incelenmiştir.Örneklemi oluşturan 10 farklı okul öncesi eğitim kurumundaki 4-6 yaş grubu çocuklara popüler müziklerin etkisi, velilerinin ve bu kurumlardaki öğretmenlerinin gözlemleri ile oluşturulmuş anketler aracılığıyla incelenmiştir. Yapılan araştırmalarda müzikle ilgili okul öncesi dönem çocuklara ait birçok kaynak tespit edilmiştir. Bu kaynaklarda özellikle çocuğun gelişimi için okul öncesi dönemde müziğin çocuğun hayatında olması gerektiği vurgulanmıştır. Fakat bu dönem çocuklarının popüler kültürden ve popüler müziklerden çok fazla etkilenmelerine rağmen daha önceden popüler müziklerin çocuklara etkisi konusunda yapılmış herhangi bir araştırmaya rastlanılmamıştır. Bu anlamda da araştırmanın bu alandaki boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.Araştırmada incelenen okul öncesi dönem 4-6 yaş grubunun kitle iletişim araçlarının, ailelerinin ve öğretmenlerinin etkisi ile popüler kültürden ve popüler müziklerden etkilendikleri saptanmıştır. Anketin sonuçlarına göre anne ve babanın mesleği, yaşları ve eğitim durumları çocuğun popüler kültür ve popüler müzikten etkilenmesinde rol oynamıştır. Kitle iletişim araçlarından televizyonun bu yaş grubu çocuklar üzerindeki etkisi popüler müzik ve popüler şarkıcılara ilgi durumları da ankette ortaya konulan veriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the influence of popular music on the musical background of 4-6 year-old pre-school children attending the pre-school institutions has been investigated through a survey carried out on their parents and tutors.The influence of popular music on 4-6 year-old children attending ten different pre-school institutions has been investigated through surveys based on the observations of their parents and tutors working for these institutions. According to the investigations a lot of resources have been observed for the pre-school children who are fond of music. These resources, particularly, emphasize on the necessity of music in children?s growth through their pre-school education. Although pre-school children are significantly influenced by popular culture and popular music, no paper in literature has been found on the effect of popular music on children. In this respect, this research is thought to fill the gap in this field.In this study, that the 4-6 years-old pre-school children have been affected from popular music by the influence of mass-communication means, their parents and tutors was observed. According to the results of this study, the occupation, age and educational status of the influence of popular music in children. That the influence of television, one of the means of communication, popular music and popular singers on children of this age are in the data obtained from this survey.