Kamu alacaklarının korunmasına ilişkin yolların vergi hasılatının arttırılması üzerindeki etkileri
The increasing effects of public assets protection ways on tax revenues
- Tez No: 226816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KILDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Alacakları, Vergi, Tahsilat, Vergi Hasılatı, İhtiyati Haciz, İhtiyati Tahakkuk, Teminat, Hasılat Artışı, Public assets, Tax, Tax Collection, Tax revenue, Arrestment, interim accurance, indemnity, increasing revenues
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüz ülkelerinin tamamında hükümetler vatandaşlarına mümkün olan maksimum düzeyde kamu hizmeti sunmak istemektedirler. Bu hizmetleri sunabilmek için büyük miktarda gelire ihtiyaç duyacaklardır. Bu nedenle kamu gelirlerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. En sağlam gelir kaynağı ise kuşkusuz vergilerdir.Vergi hasılatının arttırılması konusunda yapılan çalışmalarda, Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve Vergi tabanının genişletilmesi gibi konular üzerinde sıkça durulmaktadır.Bu tezde yukarıda belirtilen yöntemlerin dışında vergi hasılatının, kamu alacaklarının korunmasına ilişkin yollarla arttırılması konusu üzerinde durulmuştur.Ayrıca tarihsel süreç içersinde kamu alacaklarının tahsil yöntemlerindeki gelişmelere, teminat, ihtiyati haciz, ihtiyati tahakkuk ve alacakların diğer korunma yolları hakkında bilgiler verilerek, tahsilatın hızlandırılarak artış sağlanması konusunda, tahsil dairelerince yapılabilecek uygulamalarla ilgili düşünceler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in all of the states, goverments want to present the possible maximum level of public service. In order to present this services they need to a great deal of income. For this reason, workings which are aimed at the increasing of the public revenues are done. Without adoubt the most safe source is taxes.In the study of the increasing tax revenues, mostly dwelling upon the subjects such as the struggle of underground economy and the widen of tax base.In this thesis, we dwell upon the increasing effects of public assets protection ways on tax revenues apart from the upper told ways. Additionally, in the historical process, by giving the development of the information about the public assets protection ways, indemnity,arrestment, interim accurance and the other protection ways of public assets and, encashment of revenues fastening and increasing the opinions related with the practices which can be done by the tax Office are presented.