AB üyesi ülkelerde beşeri sermaye ve ekonomik büyüme ilişkisi: Panel veri analizi
  1. Tez No: 226817
  2. Yazar: AHMET MAHMUT DAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ EMEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Beşeri Sermaye, Büyüme Teorileri, Avrupa Birliği, Panel Veri Analizi, Economic Growth, Human Capital, Growth Theories, European Union, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Ekonomik büyüme, ülkeler açısından gerçekleştirilmesi gereken en önemli amaçlardan biridir. Tüm üretim faktörleri ekonomik büyümede önemli rol oynamakla birlikte, bunlardan hiçbiri insan gücü kadar önemli değildir. Çünkü, nitelikli işgücü olmaksızın doğal kaynakların ve sermaye birikiminin bolluğu bir ülkeyi gelişmiş ülkeler düzeyine eriştirmekte yetersiz kalacaktır. Ayrıca, diğer tüm üretim faktörlerini birleştirerek kullanabilecek tek unsur insan faktörüdür.Bu çalışmada; Avrupa Birliği üyesi ülkelerde beşeri sermaye ve ekonomik büyüme ilişkisinin panel veri analiz tekniği ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, geçmişten günümüze Avrupa Birliği'nin geçirdiği aşamalar özetlenmiştir. İkinci bölümde ise, ekonomik büyüme ve beşeri sermaye üzerinde durulmuş; Büyüme Teorileri incelenmiş ve ekonomik büyüme ile beşeri sermaye arasındaki ilişki açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, literatür araştırması yapılmış ve önceki yıllarda yapılan çalışmaların bulguları ve sonuçları özetlenmiştir. Çalışmanın son bölümünde, Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin 1990-2005 dönemi verileri ile panel veri analiz tekniği kullanılarak beşeri sermaye-ekonomik büyüme ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda; Avrupa Birliği üyesi ülkeler için beşeri sermaye ile ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic growth is the most important aim for countries. All production factors have important role for economic growth. However, none of them isn?t as important as human capital. Because, natural resources and capital savings aren?t enough for economic growth without qualitative human capital. Human capital is unique factor which can use all other production factors together.The aim of this study is examine the relationship between economic growth and human capital in EU member countries. There are four sections in this study. In the first section, the history of EU is summarized. In the second section, economic growth and human capital are explaned, growth theories are analysed. In the third section, the literature review is done, findings and results of previous studies are summarized. In the last section, the relationship between economic growth and human capital is tested for EU countries by using panel data analysis fort he years 1990-2005. As a result, it?s found that a positive relation between human capital and economic growth for EU countries.