Afyon- Bolvadin ve çevresi halk inanışları ve uygulamaları
Folk beliefs and practices Afyon-Bolvadin and surroundings
  1. Tez No: 226823
  2. Yazar: MÜNEVVER KARANFİL GÜLDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk İnançları, Bolvadin Ve Çevresi, Kutsal, Ziyaret, Eren, Holy, Folk Beliefs, Bolvadin and Surroundings, Visiting, Saint
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İnsanlar, tarihin bütün devirlerinde mutlaka bir şeylere inanma ihtiyacı duymuşlardır. Bu nedenle insanlık tarihi boyunca din de insanla beraber var olmuştur. Din ile birlikteliğini sürdüren insanlar, kendi milli kültürlerinden getirdikleri bazı inanış, adet ve davranış biçimlerini dine yansıtmışlardır. Bu şekilde meydana gelen halk inançları, zamanla toplumsallaşmış, tüm toplumun ortak değerleri ve pratikleri haline dönüşmüştür. Bu sebeple halk inançları, toplumu tanımaya ve anlamaya hizmet ettiği için önemlidir. Bir toplumu, inançları olmaksızın değerlendirmek mutlaka bir eksikliğe sebep olacağı için, toplum bir bütün olarak ve her yönüyle araştırılmalıdır. Bu vesile ile ?Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnançları ve Uygulamaları? adını taşıyan bu yüksek lisans tezinde, söz konusu yöre halkının inanç ve adetleri ile bunlara bağlı pratikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmamız bir giriş, dört bölüm, bir sonuç ve konuyla ilgili resimler ana başlıklarından oluşmaktadır.Giriş bölümünde halk inançları kavramı hakkındaki tanımlar ve değerlendirmeler ile araştırmanın alanı ve sınırı, amacı ve önemi ve yöntemi gibi metodolojik bilgilere yer verilmiştir.Birinci bölümde, halk inançlarının ortaya çıkışı ve başlıca özellikleri hakkında bilgi sunulmuştur.İkinci bölümde, Bolvadin'in coğrafi konumu, sosyal yapısı, beşeri ve ekonomik durumu ile Bolvadin'in adının kaynağı ve tarihi hakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde, Bolvadin ve çevresine ait halk inançları, günlük hayat, hayatın geçiş dönemleri, sağlık, tabiat ve gök cisimleri, hayvanlar ve ziyaret yerleri başlıkları altında ele alınarak, bunların uygulamalarına açıklık getirilmiştir.Dördüncü bölümde ise, yöremizde yaygın olan ve insanların zihinlerinde yer eden efsaneler hakkında bilgi verilmiştir.Sonuçta çalışmadan elde edilen bulgular kısa bir değerlendirmesi yapılmış, ardından kaynak kişiler, kaynakça ve konu ile ilgili resimler eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings always need to believe in something during all periods of history, so religion acts in the stage of history with people for ages. Humans have been living with religion. These people add their national beliefs, traditions and behaviours to the religion. Folk beliefs become by this way and become a part of society. Folk beliefs have also been common values and practices of society. Folk beliefs are very important, because they help us to undertand and know a society. Provided the fact that, an evaluation of a society cannot be completed without beliefs, every part of society must be searched as a whole. This ma thesis, `Folk Beliefs and Practices Afyon-Bolvadin and Surroundings?, aims to determine beliefs and traditions of this region people. Practices about these are also explained.Our study consists of an introduction, four chapters and a conclusion and about illustrations related to the subject.In the introduction chapter, descriptions and evaluations of folk beliefs are explained. It is informed about aims, importance and restraints of the research. This part also includes principles and methodological information of the study.In the first chapter, it is given information about occurence of folk beliefs and their features.In the second chapter, it is informed about geographical location of Bolvadin. Social, humanities and economical conditions of Bolvadin is also explained. Then the source of the name ` Bolvadin ? and history of Bolvadin is told.In the third chapter; Folk beliefs of Bolvadin and surroundings is explained in parts of daily life, important periods of life, health, nature and heavenly body, animals, visiting places. Then practises are explained.In the fourth chapter, there are informations about common tales and impressed the mind of people.In the conclusion chapter, an evaluation of the study is done. Then source people, bibliography and illustrations related the subject are added.