Yaşam memnuniyeti ve yaşam memnuniyetini etkileyen değişkenler ile ekonometrik uygulama: Türkiye örneği
Life satisfaction and econometrical application with variables that affect life satisfactions: The case of Turkey
  1. Tez No: 226826
  2. Yazar: ONUR KAHYAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ EMEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sıralı Probit Model, yaşam memnuniyeti, mutluluk, Ordered Probit Model, life satisfactions, happiness
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ıYaşam memnuniyeti, bireyin kendi yaşam kalitesini bütünüyle değerlendirmesi sonucunda ulaştığı olumluluk derecesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yaşam doyumu ya da mutluluk olarak da ifade edilebilen yaşam memnuniyeti, bireyin hayattan ne derecede memnun olduğunun, yaşamından ne kadar hoşlandığının önemli bir göstergesi olarak kabul edilebilir.Birçok insan için yaşamdaki en önemli amaç mutluluk arayışıdır. Yaşam memnuniyeti hane halkı gelirinin, yaşın, cinsiyetin, işgücü durumu ve eğitim durumunun bir fonksiyonu olarak gösterilebilir. Ayrıca bireyin sağlık durumu, kentsel farklıkla, bireyin yaşadığı döneme göre hayata bakış açıları ve umutları mutluluğu açıklamada kullanılabilmektedir.Bu çalışmanın amacı bireylerin yaşam memnuniyetini etkileyen faktörlerin neler olduğunu belirlemektir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 2004 yılı hane halkı yaşam memnuniyeti araştırması anket verileri kullanılarak yaşam memnuniyetini etkileyen faktörler sıralı probit model yaklaşımı ile elde edilmeye çalışılmış, sonuçlar iktisadi ve istatistikî olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Life satisfaction is the pleasure level that a person has reached as a consequence of completely assessing his own life quality.Also, we can use well-being and happiness for life satisfaction, and it can be accepted as an important indicator of one person?s level of satisfaction from life.Search happiness is the most important purpose for lots of people in their lifes. Life satisfactions can be represented as a function of household income, age, gender, labor face and level of education. In addition to these variables, individual?s health, residential area, vision of life and hopes can be used to interpret happiness.The purpose of this application is to explore the determinants of life satisfaction by using the data provided by Turkish Statistical Institute 2004 life satisfaction survey applied to 6.174 households all over Turkey. The ordered probit model is used to estimate the dependent variables life satisfactions in Turkey and the empirical findings are interpreted both statistically and economically.