Türk Anayasa yargısında düşünceyi ifade özgürlüğü ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla karşılaştırılması
The freedom of speech in Turkish Constitutional Judiciary and the comparison of the judgements of the Turkish Judiciary with those of the European Court of Human Rights
- Tez No: 227013
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İfade Özgürlüğü, İnsan hakları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Freedom of speech, Human Rights, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
KILDAN, İsmail Turgut. Türk Anayasa Yargısında Düşünceyi İfade Özgürlüğü ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarıyla Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2008.Bu tez, Türkiye'de ifade özgürlüğünü, özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi çerçevesinde ifade özgürlüğü ve sınırlarını, ifade özgürlüğü hakkında Türk Yargısı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının karşılaştırılmasını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki Türkiye ile ilgili ifade özgürlüğü ihlallerinin hangi sebeplerden kaynaklandığını belirlenmeyi amaç edinmiştir.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır, tezin birinci bölümünde, ifade özgürlüğünün uluslararası insan hakları belgelerinde düzenlenişi, Türk Anayasa Yargısında ifade özgürlüğünün tarihsel gelişimi ve 1982 Anayasası'nda ifade özgürlüğünün sınırları ve sınırlamanın sınırları ile TCK'nın 301. maddesi incelenmiştir.İkinci bölümde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi çerçevesinde ifade özgürlüğünün kapsamı ve unsurları ile Sözleşmede ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına değinilmiştir.Üçüncü bölümde ise ifade özgürlüğü hakkında Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi kararları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'deki ifade özgürlüğü ihlalleri iddiaları ile ilgili verdiği kararlar incelenmiş, bu kararlar karşılaştırılmış, Türk Yargısı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının hangi konularda farklı olduğu ve çözüm yolları çalışmaya yansıtılmıştır.Sonuç olarak ifade özgürlüğünün önemi, hangi durumlarda ifade özgürlüğüne sınırlama getirilebileceği ayrıntılı olarak ele alınmış, İfade özgürlüğüne yapılan müdahalenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre meşru kabul edilebilmesi için, bu müdahalenin, sözleşmenin 10/2. maddesindeki nedenlerden birine dayanması, demokratik toplumda gerekli olması, sınırlamanın meşru bir amaç için ve kanunla öngörülmüş olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
KILDAN, İsmail Turgut. The Freedom of Speech in Turkish Constitutional Judiciary and The Comparison of the Judgements of the Turkish Judiciary with those of the European Court of Human Rights, Postgraduate Thesis , Ankara, 2008.The aim of the thesis is to determine the Freedom of Speech in Turkey in general and the freedom of speech and its restrictions in line with the article 10 of European Convention on Human Rights in particular, to compare the judgements of the Turkish Judiciary and those of the European Court of Human Rights on the freedom of speech, and to determine the causes the feedom of speech violations under discussion in European Court of Human Rights with regard to Turkey.The study is arranged in three main parts. The first part covers the arrangement of the freedom of speech in the international human rights documents; the historical progress of the freedom of speech in Turkish Constititunal Judiciary; the restrictions on the freedom of speech according to the Constitution Act, 1982, and the limitations of these restrictions; and the article 301 of the Turkish Criminal Code.The second part involves the content and the elements of the freedom of speech under article 10 of European Convention on Human Rights, and besides deals with the restrictions on the freedom of speech in the Convention.In the third part of the study, the judgements of the Supreme Court and the Constitutional Court on the freedom of speech and the resolutions of the European Court of Human Rights for the allegations of the freedom of speech violations in Turkey are both examined and compared; besides, the differences between the judgements of the Turkish Judiciary and European Court of Human Rights are identified and solutions are presented.Finally, the importance of the freedom of speech is emphasized, and the conditions on which the freedom of speech shall be restricted are discussed in detail. It has been concluded that in order for a restriction on the freedom of speech to be regarded as legal by the European Convention on Human Rights, the restriction must be based on one of the conditions stated in article 10/2 of the Convention, and be necessary for the democratic society, have a legitimate purpose, and be envisaged by the law.