İbn Seyyidinnas'ın hayatı, eserleri ve tarihçiliği
Life, work-of-art and historiography of Ibn Seyyidinnas
- Tez No: 227015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MAHFUZ SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Ibn Seyyidinnas, Mamelukes, Historian
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İbn Seyyidinnas h.671?734/m.1273?1334 yılları arasında Memlukların başkenti Kahire'de yaşamış bir muhaddis, tarihçi, fakih, edip ve hattat olup çok yönlü bir âlimdir. İlmi çalışmalarda eserlerinden yararlanılan ancak ülkemizde fazla tanınmayan İbn Seyyidinnas'ın hayatını eserlerini ve tarihçiliğini ortaya koymaya çalıştık.Tezimiz bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte İbn Seyyidinnas'ın yaşadığı dönemde siyasi, soysal, kültür ortam ve dönemin tarihçiliği hakkında bilgi verildi. Ayrıca konunun kaynakları hakkında da bilgi verildi. Birinci bölümde İbn Seyyidinnas'ın hayatı, hocalarının ve öğrencilerinin bazıları tanıtıldı. İkinci bölümde müellifin önemli eserleri hakkında etraflıca bilgi verildi. Bazı eserleriyle ilgili kısa bilgiler vermekle yetinildi. Üçüncü bölümde eserlerinden yola çıkarak tarihçiliği, eserlerinde kullandığı metot ve başvurduğu kaynaklar tespit edilip ortaya konuldu.İbn Seyyidinnas, eserlerini Hz. Peygambere olan sevgisinden ve onun hayatının daha doğru bir şekilde anlaşılması ve bu şekilde örnek alınması için kaleme almıştır. Yazdığı eserleriyle ilk kaynaklarla kendinden sonra gelenler arasında köprü vazifesi görmüştür.Anahtar Sözcükler1.İbn Seyyidinnas2.Uyunu'l-Eser3.Siyer4.Memluklar5.Tarihçi
Özet (Çeviri)
Ibn Seyyidinnas is a multi-disciplinary intellectual including hadith, history, canon law specialism, writing and calligraphy, who had lived in Cairo, capital city of Mamelukes, between 671-734 (Muslim Calendar) / 1273-1334 (Gregorian Calendar). We aimed to introduce his works and his historiography whose works-of-art have been used for intellectual studies, but who is not well known.Our study is consisted of one Introduction and two other sections. In Introduction section, information about political, cultural environment and historianship during period when Seyyidinnas had lived. Moreover, details about references of subject were also defined. In first section, life of Ibn Seyyidinnas, his preceptors and his students were introduced. In second section, information was provided on author?s works-of-art and then his resource work was discussed, which was written by author on life of Prophet Mohammed, titled ?Uyunu?l-Eser?. With regards this work-of-art, method used by him and reference resources were determined. Later, history intelligence of Ibn Seyyidinnas was attempted to be clarified.Ibn Seyyidinnas had written his works due to his amity to Prophet Mohammed and in order to ensure his life better and to direct people to follow Prophet Mohammed accordingly. His magnificient work-of-art had bridged preliminary studies with subsequent studies.