İbn Seyyidinnâs (Ö. 734/1334) ve 'Uyûnü'l-Eser adlı eseri
Ibn Seyyidinnas (734/1334) and his book named ''Uynu-l-Eser'
  1. Tez No: 498811
  2. Yazar: ABDURRAHİM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM ŞULUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Seyyidinnâs, Siyer, Meğâzî, Şemâil, Peygamber, Uyûnü'l-eser, Ibn Seyyidinnâs, Siyar, Megâzî, Shâmâil, Prophet, Uyunu'l-eser
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
İbn Seyyidinnâs hicri yedinci asrın sonu ile sekizinci asrın ilk yarısına yakın bir dönemde yaşamış hayatını, Mısır'ın Kahire şehrinde geçirmiştir. İbn Seyyidinnâs hadis ilmindeki şöhretiyle ön plana çıkmakla birlikte daha çok Hz. Peygamber'in hayatına dair te'lîf ettiği 'Uyûnü'l-eser fi fünûni'l-meğâzî ve'ş-şemâil ve's-siyer adlı eseri ile tanınmıştır. Bu araştırmanın amacı, İbn Seyyidinnâs ve onun söz konusu eserini tanıtarak siyer alanındaki yerini ortaya koymaktır. Bu arada eser hakkında yapılan bazı hatalı tespitlerin de tashih edilmesi ihmal edilmemiştir. Araştırmanın sonucunda şu neticelere varılmıştır: Müellif serini yazarken yüzden fazla kaynaktan istifade etmiştir. Eser, muhteva, yöntem ve kaynakları bakımından Hz. Peygamber hakkında yazılan eserler arasında özgün bir yere sahiptir. İçeriğinin doğruluğu ve güvenirliği konusunda İslâm âleminde siyer kaynaklarının en sahîhlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ibn Seyyidinnâs lived around the end of the seventh century and the first half of the eighth century of hijri, in the city of Cairo, Egypt. Ibn Sayyidinnâs, with his reputation in the science of hadith, is well known for his work titled 'Uyûnu'l-eser fi funûni'l-megâzî ve'sh-emâil ve's-siyer which he wrote about the life of the Prophet. The aim of this research is to introduce Ibn Sayyidinnâs and his book in the siyer field. In the meantime in this research some incorrect detections about the work have also been corrected. The following conclusions were reached based on findings of this research: The author used more than a hundred sources when writing his work. İt has a unique place among the works written about the Prophet Muhammad in terms of content, methods and sources. It is regarded as one of the most reliable sources of siyar in the Islamic world in terms of the integrity and reliability of its contents.