Güneydoğu Anadolu bölgesinde çeltik (Oryza Sativa L.) ekim zamanının verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
Effect of sowing time on yield and yield components in rice cultivars at the Southeast Anatolia Region
  1. Tez No: 22708
  2. Yazar: A. KADİR KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Veltik çeşitleri, ekim zamanı, verim ve verim öğeleri, saikım farklılaşması, başakçık kısırlığı ve çiçektozu canlılığı, Rice cultivars, sowing time, yield, and yield components, panicle differentiation, spikeiet sterility and pollen viability
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ill ÖZET Doktora Tezi GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE ÇELTİK EKİM ZAMANININ VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE etkisi A. Kadir KIRAN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilin Dalı Danışman: Prof. Dr. Ekrem Kün 1992, Şayia: 101 Jüri: Prof. Dr. Ekrem KÜN Prof. Dr. Gunai AKBAY Prof. Or. Nevzat YÜRÜR 198S ve 1990 yıllarında, Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme tarlalarında yürütülen bu çalışmada; Plovdiv, Rocca, Krasnodarsky, Rodina, N1-41T-1T-0T, Ribe ve Karacadağ çeltik çeşitleri kullanılarak, 4 farklı ekim zamanının (20 Nisan, S Mayıs, 20 Mayıs ve 5 Haziran) verim ve verim öğeleri üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme 3 tekrarlamalı olarak, faktoryel deneme düzeninde yürütülmüş tür. Bu çalışmada; ekim zamanı geciktikçe, ekimden çıkışa gün sayısı, ekimden SFT'ye gün sayısının azaldığı ve çiçektozları fertilitesinin düştüğü saptanmıştır. Ayrıca, tüm çeşitlerde ekim zamanı geciktikçe metrekaredeki bitki ve salkım sayısın da, saikımda dane sayısında ve verimde bir azalma, ancak başakçık kısırlığı yüzdesinde ise bir artış meydana gelmiş tir. Ekim zamanının etkisi çeşitlere göre farklılık göstermiştir. Metrekarede en fazla bitki ve salkım Plovdiv ve Rocca çeşitleriyle elde edilmiştir Salkımda en fazla dane ise Rodina çeşidiyle elde edilmiştir. Bin dane ağırlığı bakımın dan da en yüksek değerler Rocca, Ribe ve Rodina çeşitleriyle elde edilmiştir. Sonuçta Rocca, Ribe ve Rodina çeşitleri en yüksek parsel verimine ulaşmışlardır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT PhD Thesis EFFECT OF SOWING TIME ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN RICE CULTIVARS AT THE SOUTHEAST ANATOLIA REGION A. Kadir KIRAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Ekrem KÜN 1992, Page: 101 Jury: Prof. Dr. Ekrem KüN Prof. Dr. Günai AKBAY Prof. Dr. Nevzat YÜRÜR This study was conducted in 1988 and 1990 at the South east Anatolia Agricultural Research Institute Agronomy Farm at Diyarbakır under normal field conditions. In this study, Plovdiv, Rocca, Krasnodarsky-424, Rodina, N1-41T-1T-0T, Ribe and Karacadag cultivars were used. To determine the effects of sowing time on yield and yield components these cultivars were planted at tour different dates (April 2Ü, May 5, May 20 and June 5). The experiment was a factorial plot design with three replications. In this study, the lower number of days from sowing to emergence and panicle differentiation was obtained when rice cultivars were planted in different times. It was also obser ved that there was a decrease in plant number, panicle number per square meter, the number of full grains per panicle, and yield when rice cultivars were planted late. Meanwhile, high spikeiet sterility was observed when rice cultivars planted late. Un the other hand, cultivars performances were different while they were planted in different dates. The highest plant and panicle number per square meter was obtained by Plovdiv and Rocca cultivars. The highest number of kernels per panic le was obtained by Rodina. The highest lüüü kernel weight was also obtained by Rocca, Rodina, and Ribe cultivars. Rocca, Rodina, and Ribe cultivars have produced the highest yield as well.