Impact of internal threats on civil-military relations in Turkey
İç tehditlerin Türkiye'deki sivil-asker ilişkileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 227238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜGE AKNUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İç Tehditler, AB İlerleme Raporları, Internal Threats, EU Progress Reports, Harmonization Packages
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin bir parçası olarak ve Kopenhag Kriterlerinin siyasi koşullarını yerine getirmek amacıyla, Türk ordusunun siyasetteki rolünü azaltmak için son yıllarda bir dizi anayasal reform gerçekleştirilmiştir. Her ne kadar yapılan bu köklü değişiklikler, teoride Türk ordusunun siyasetteki rolünü azaltmış görünse de, pratikte, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk siyasal yaşamındaki etkili rolünü sürdürmeye halen devam etmektedir. Bu tez, Türk ordusunun siyaset üzerindeki etkisinin neden azalmadığının sebeplerini; iç tehditler olan Kürt milliyetçiliği ve siyasal İslamın yükselişine bakarak arama çabası içerisindedir. Siyasal İslam'ın yükselişi, Türkiye Cumhuriyetinin laiklik ilkesini tehdit ederken, Kürt milliyetçiliğinin yükselişi ise, ülkenin toprak bütünlüğünü tehlikeye sokmaktadır. Laiklik ve toprak bütünlüğü, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en fazla önem verdiği iki değerdir. Bu sebeple, bu çalışma, iç tehditler ülkeyi tehdit etmeye devam ettikçe, Türk ordusunun siyasette etkin bir rol oynamaya devam edeceğini savunmaktadır. Dolayısıyla, Türk ordusunun siyasetteki rolünü azaltmayı amaçlayan AB anayasal reform paketleri tam anlamıyla etkili olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Recently, as part of Turkey?s accession process to the European Union, in an attempt to fulfill the political conditions of the Copenhagen criteria, a series of constitutional reforms were implemented in order to decrease Turkish military?s role in politics. In spite of these dramatic changes that diminished role of Turkish military in politics on paper, in practice Turkish Armed Forces are still retaining their influential role in Turkish political life. This thesis represents an attempt to search for the reasons why the Turkish military?s influence over politics did not diminish by looking at the internal threats, the rise of political Islam and Kurdish nationalism. While the rise of political Islam threatens the secularity principle of the Republic, rise of Kurdish nationalism puts the territorial integrity of the country in danger. Secularity and the territorial integrity are the two cherished values of the Turkish Armed Forces. Therefore, this thesis argues that as long as the internal threats continue to challenge the country, Turkish military will continue to play a dominant role in politics. Therefore, EU constitutional reform packages which aimed to decrease the role of Turkish military in politics will not be fully effective.