Funding public infrastructure investments: The evaluation of usefulness of capital market
Kamu altyapı yatırımlarının finansmanı: Sermaye piyasasının kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 227248
  2. Yazar: BÜLENT AKKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR EVRİM MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Altyapı Yatırımları, Altyapı Yatırımlarının Finansmanı, Kamu Özel Sektör Ortaklığı, Belediye Tahvilleri, Infrastructure Investments, Funding Infrastructure Investments, Public Private Partnerships, Municipal Bonds
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bir ülkede ekonomik büyümenin ve toplumsal refahın arttırılması için altyapı tesisleri ve hizmetleri büyük önem arz etmektedir. Özellikle, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan hızlı nüfus artışı, kentleşme, globalleşme ve sanayileşmeye paralel olarak bu ülkelerde hem merkezi hem de yerel yönetimlerce sağlanan altyapı hizmetleri ve yatırımlarında son yıllarda önemli miktarda artışlar meydana gelmiştir. Başlıca enerji, haberleşme, ulaştırma ve su-kanalizasyon sektörleri ile kendi içerisinde alt gruplara ayrılan altyapı tesisleri ve hizmetleri büyük rakamlarla ifade edilen yatırımları gerektirmektedir. Bu nedenle uzun yıllar bu yatırımlar kamu sektörü tarafından sağlanmıştır. Sürdürülebilir altyapı finansmanında kamu kaynaklarının yetersiz kalması nedeniyle bu yatırımların temininde Özel Sektör Katılımını Sağlayan Modellere ve Sermaye Piyasalarından Fon Teminini Sağlayan Belediye Tahvili uygulamalarına gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla başvurulmaktadır.Bu çalışmada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde kamu altyapı yatırımlarının finansmanı için uygulanan alternatif finansman modelleri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı bu alternatif finansman modellerinin Türkiye' deki altyapı yatırımlarının finansmanında ne ölçüde kullanıldığını ve uygulanabilirliğini ortaya koyabilmektir.Şüphesiz Türkiye'yi AB'ye entegre etmeyi amaçlayan politikalar Türkiyedeki altyapı yatırımlarını Avrupa ülkeleri seviyelerine getirmeyi hedeflemektedir. Bu hedef kaçınılmaz bir biçimde büyük fonlar gerektirmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, alternatif finansman modelleri arasındaki ?Belediye Tahvili? uygulamasının yatırımcılar için sermaye piyasasında menkul kıymet çeşitliliğini arttırması ve tahvil ihraç edenler için daha uzun vadeli fon temini sağlaması bakımında fonksiyonel olduğunu açıklamayı hedeflemektedir. Böylelikle yatırım riski ve kamunun üzerindeki mali yük azalacak ve toplumsal refah artacaktır.
Özet (Çeviri)
Infrastructure facilities and services have great significance in terms of economic growth and social welfare in a country. Particularly, in parallel with rapid population growth, urbanization, globalization and industrialization, there happened significant increases in infrastructure services and investments which are provided by central and local governments in the last years. Once infrastructure facilities and services like energy, communication, transportation and water-sewerage which can be divided into many subgroups, require huge amounts of investments,, they have been provided in large extent by public sector for many years. Because of the inadequacy of the public sources to finance sustainable infrastructure investments, Municipal Bonds have become significant instrument in that they enable getting funds from Capital Markets. Besides, Private Sector Participation has also been frequently applied to finance these investments in both emerging and developed countries.In this study, the implementation of alternative financing models in funding public infrastructure investments are to be examined in more detail. The main aim of this study is to unfold the possible alternative models that can also be adopted in Turkey, as well as to what extent the involved alternative financing models have already been in use. Needless to say, the policies targeting to unify and integrate Turkey with the EU necessitate mounting the Turkish infrastructure investments to the European countries? level. This target inevitably requires larger funds also. As a consequence, this study aims at explaining why among other alternative financing models, ?Municipal Bonds? are functional in diversifying securities for investors in capital markets as well as providing funds with a longer maturity for the bond issuers thereby cushioning, the investment risk decreasing financial load on the public sector and increasing social welfare.