Orientalism in Amy Tan's the Hundred Secret Senses and Saving Fish From Drowning
Amy Tan'in the Hundred Secret Senses ve Saving Fish From Drowning adlı romanlarında şarkiyatçılık
  1. Tez No: 227249
  2. Yazar: HATİCE ŞULE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ÇOKER KÖRPEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amy Tan, Şarkiyatçılık, The Hundred Secret Senses, Amy Tan, Orientalism, Postcolonial Theory, The Hundred Secret Senses
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Şarkiyatçı kuram, 1990'lı yılların başından itibaren başlıca eleştiri kuramları arasında yer alan post-koloniyel teorinin önemli alt başlıklarındandır. İlk olarak Edward Said tarafından incelenen ve ortaya konan şarkiyatçı teori özellikle Doğu ülkelerinin ile bu ülkelerin kültürleri ve insanlarının Batı dünyası tarafından nasıl ?öteki? olarak görüldüğü ve gösterildiğiyle ilgilenmektedir. Batı'nın Doğu'yu çeşitli olumsuz şekillerde temsil ederek ?ötekilemesi?nin en temel sebebi Doğu'yu aşağı göstererek bir zıtlık yaratmak ve böylece Batı ülkelerinin ve insanlarının her alanda üstün olduğunu kanıtlamaktır. Bu zıtlık yaratılırken, Doğu dünyasına olumsuz önyargılarla yaklaşılmakta ve Doğulu imgesine zarar veren stereotipler oluşturulmaktadır. Batı'nın Doğu'ya bu olumsuz bakışı ve yaklaşımı Batı sanatının ve edebiyatının çeşitli dallarında ortaya çıkmıştır.Amy Tan Amerika'nın dikkat çeken ve çok satan çağdaş yazarlarından birisidir ve kendisi Asyalı-Amerikalı bir yazar olduğunu kabul etmese de, bu edebiyatın önemli temsilcilerindendir. Çinli-Amerikalı olan Amy Tan'ın romanlarında da bir Batılı ideolojisi olan şarkiyatçılığın içselleştirildiği gözlenmektedir. Yazar, romanlarında, Batılı okurlarına Doğu kültürünü ve insanlarını tanıtıyormuş gibi görünürken, aslında Batı'nın Doğu'ya ve Doğulu'ya atfettiği klişeleşmiş olumsuz imgeleri körüklemekte, Doğu'yu ve Doğulu'yu ?öteki? olarak yansıtmaktadır. Amy Tan'in, Doğu kökenli etnik bir yazar olarak, bir Batı ideolojisini içselleştirmesinin ve eserlerinde de bunu yansıtmasının ardında çeşitli sebepler vardır. Bu çalışma, bu sebeplerin incelenmesinin yanı sıra, temel olarak, yazarın The Hundred Secret Senses (1995) ve Saving Fish from Drowning (2005) adlı romanlarında bulunan şarkiyatçı öğeleri göstermeyi amaçlar.
Özet (Çeviri)
Orientalist theory which has emerged under postcolonial studies has been used by many literary and social critics since the beginning of the 1990s. First analyzed and discussed by Edward Said, Orientalist theory is primarily concerned with how Eastern countries, culture and people are perceived and reflected as ?the other? by the Western World. By representing and othering the East in various negative ways and by creating an opposition in which the East is inferior, the West validates its superiority over Eastern culture and its people. In this way, negative biases against the Eastern world and derogatory Eastern stereotypes are also reinforced. This negative gaze and approach towards the East has also emerged in various branches of Western art and literature.The internalization of Orientalism as a Western ideology can be detected in the novels of Chinese American writer, Amy Tan, who is also one of the best-selling ethnic fiction writers in the United States. However, even though she is a representative of Asian American literature Amy Tan rejects being categorized as one. While introducing Eastern culture and its people in her novels and making them familiar to her Western readers, Tan actually fosters negative stereotyped images attributed to the East and the Easterner. She reflects the East and the Easterner as ?the other.? There are various reasons for Amy Tan to internalize such a Western ideology as an ethnic writer with an Asian background. This study basically aims to explore the Orientalist elements in Amy Tan?s two novels The Hundred Secret Senses (1995) and Saving Fish from Drowning (2005) as well as the reasons why the writer employs Orientalism.