Ultraviyoleye maruz bırakılan körfarenin (Spalax Leucodon) karaciğer hücrelerindeki ince yapı değişimleri
Ultrastructural changes in the liver cells of UV (ultraviolet) exposed molerat (Spalax leucodon)
- Tez No: 22744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: UV (Ultraviyole), Hepatosit, Spalax leucodon (körfare), İnce yapı, UV (Ultraviolet), Hepatocyte, Spalax leucodoii (molerat), infrastructure
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi.ULTRAVİYOLEYE MARUZ BIRAKILAN KÖRFARENİN.(Spalax leucocloıî) KARACİĞER HÜCRELERİNDEKİ İNCE YAPI DEĞİŞMELERİ Şaban TEKİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Turan GÜVEN 1992, Sayfa: 39 Jüri: Doç. Dr. Turan GÜVEN Prof. Dr. Şevki YAZGAN Doç. Dr. Metin AKTAŞ Bu çalışmada ultraviyole (X = 254 nm; 0,0047 j.cnrs ) ile 52, 112 ve 168 saat ışınlanmış Spalax leucodon'lmn karaciğer hücrelerinde meydana gelen ince yapı değişmeleri ele alınmıştır. Normal körfare hepatositleri diğer memeli karaciğer hücrelerinden farklı olarak sitoplazmalarında büyük vakuoi benzeri yapılara sahiptir. Ayrıca normal hepatositlerde glikojen granüllerine de rastlanmaz. UV ışığı ile 52 ve 112 saat ışınlanan körfarelerin karaciğer hücrelerinde gli kojen granülleri ortaya çıkmış ve mitokondrilerde vakuolleşme tespit edilmiştir. 168 saat ışınlanan körfarelerin karaciğer hücreleri ise normal hepatositlere daha çok ben zemektedir. Bu hepatositlerde, tıpkı normaldeki gibi büyük vakuoller artmış ve sitop- lazmada glikojen granüllerine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis ULTRASTRUCTURAL CHANGES IN THE LIVER CELLS OF UV (ULTRAVIOLET) EXPOSED MOLERAT (Spalax leucodoii) Şaban TEKİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Turan GÜVEN 1992, Page: 39 Jury: Assoc. Prof. Dr. Turan GÜVEN Prof. Dr. Şevki YAZGAN Assoc. Prof. Dr. Metin AKTAŞ In this work, ultrastructural changes caused by ultraviolet irradiation (52, 112 and 168 hours) on the hepatocytes of molerats have been studied. Normal hepatocytes of molerats are different from the other mammalian hepatocytes in having vacuol-like structures. In addition, there was no glycogen granule in the cytoplasm of normal molerat hepatocytes. In the cytoplasm of hepatocytes taken from irradiated molerats (52 and 112 hours) glycogen granules appeared and the vacuolization in mitochondria has been found. The hepatocytes from irradiated molerats (168 hours) have been found to be like the normal hepatocytes. The large vacuoles increased in these hepatocytes and there was no glycogen granules.